Mielenterveyden keskusliitto (MTKL): "Tasa-arvoinen avioliittolaki lisäisi hyvinvointia"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 2

MTKL: "Tasa-arvoinen avioliittolaki lisäisi kansalaisten hyvinvointia ja mielenterveyttä luomalla yhteiskuntaan aiempaa sallivampaa ilmapiiriä ja edistämällä kansalaisten yhdenvertaista kohtelua."

Mielenterveyden keskusliiton hallitus kokoontui Helsingissä eilen ja tänään pidettävien Mielenterveysmessujen yhteydessä. MTKL:n hallitus käsitteli kokouksessaan kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Antamassaan julkilausumassa MTKL asettuu tukemaan tasa-arvoisen aviolliittolain saattamista voimaan.

MTKL:
- Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymällä eduskunta välittäisi kansalaisille viestin siitä, että kaikki Suomen kansalaiset sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta ovat samanarvoisia. Lain kauaskantoiset vaikutukset todennäköisesti vähentäisivät suomalaisten syrjäytymisen kokemusta, päihdeongelmia, itsemurhia ja niiden yrityksiä sekä parantaisivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien elämänlaatua ja itsetuntoa.

- Seksuaalisuus ja sen hyväksyminen on merkittävä asia yksilön kehitykselle. Mielenterveyden keskusliiton mielestä on tärkeää, että jokainen ihminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta saa olla sekä itselleen että muiden edessä sellainen ihminen, joka on. Salaisuuden kantaminen aiheuttaa tutkitusti stressiä ja voi uuvuttaa ihmisen. Itsensä hyväksymisen vaikeudesta kumpuava ahdistus voi aiheuttaa myös päihteiden käytön ongelmia. Hoidon hakemisen kynnys on entistä suurempi, jos oman identiteettinsä joutuu salaamaan syrjinnän pelossa.

MTKL:n kannanotossa todetaan, että tämä asia on myös mitä suurimmassa määrin ihmisoikeuskysymys. Lain hyväksynnällä osoitettaisiin samaa sukupuolta olevat parit samanarvoisiksi eri sukupuolta olevien parien kanssa. Laki vaikuttaisi myönteisesti myös sateenkaariperheiden lasten elämään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

***

MTKL:n hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Kari Tolvanen äänesti eduskunnan lakivaliokunnassa viime kesäkuussa kansalaisaloitteen hylkäämisen puolesta.

Kansalaisaloite on eduskunnan lakivaliokunnan käsittelyssä 20.11.2014.

MTKL:n julkilausuma
Ranneliike.netin uutinen lakivaliokunnan äänestyksestä kesäkuussa
Ranneliike.netin uutinen Mielenterveysseuran julkilausumasta syyskuussa

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • decoctor Sokal
  • 19.11.2014, 18.38
MTKL:n kannanottoa onkin odotettu, onhan SMS eli Suomen Mielenterveysseura jo ottanut kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. MTKL:n kannalta hämmentävää on ollut se, että liiton puheenjohtaja KARI TOLVANEN äänesti eduskunnan lakivaliokunnassa kansalaisaloitetta ja seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen avio-oikeutta vastaan. Kokoomuslainen poliitikko on myös kansanedustajien mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtaja. Aikooko Tolvanen jatkossakin äänestää liittonsa linjaa ja mielenterveysyhteisön kantaa vastaan? Kannattaa seurata.
Tasa-arvoinen avioliitto on vain osa kokonaisuutta, jossa yhteiskunta kohtelee kansalaisiaan tasa-arvoisesti - ei ratkaisu yksilön huonoon vointiin yrittäessään hyväksyä itseään. Avioliitto-oikeuksia merkittävämpi seikka lainmuutoksella on juuri tasa-arvossa, lakiesitys koskettaa näin laajemmin kuin itse marginaalia viitekehystään.