Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto "Kissani Jugoslavia" -romaanin kirjoittajalle

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 3

Esikoiskirjailija Pajtim Statovci voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon romaanillaan Kissani Jugoslavia.

Elokuussa ilmestynyt Kissani Jugoslavia kertoo Kosovosta Suomeen muuttaneesta perheestä - "juuriltaan revitystä perheestä, mahdottomasta rakkaudesta, kuolemanpelosta ja kauniista kissasta". Uudessa kotimaassa elämään liittyy identiteettiongelmia. Myös homoseksuaalisuus on mukana vahvana teemana.

Kosovosta Suomeen 1990-luvun alussa perheensä kanssa kaksivuotiaana muuttanut Statovc opiskelee Helsingissä yleistä kirjallisuustiedettä sekä elokuva- ja televisiokäsikirjoittamista.

Helsingin Sanomissa kerrotaan raadin todenneen, että vuosi oli poikkeuksellisen kovatasoinen, ja että mikä tahansa neljästä kärkiromaanista olisi voinut voittaa. Lehden mukaan raati oli käynyt keskustelua Tommi Kinnusen alkuvuodesta julkaistusta romaanista Neljäntienristeys. Raati antoi erikoismaininnan myös Antti Holmalle romaanistaan Järjestäjä ja Henni Kitille romaanista Elävän näköiset.

Palkintosumma on 15 000 euroa. Voittaja valittiin 65 suomeksi kirjoitetun esikoisteoksen joukosta. Lautakunnan puheenjohtajana oli kirjallisuustoimittaja Antti Majander, ja sen muina jäseninä toimivat toimittajat Suvi Ahola ja Sanna Kangasniemi, runoilija Aki Salmela sekä viime vuonna novellikokoelmalla Gorilla toiseksi sijoittunut Juhani Karila. Palkinto jaettiin nyt 20. kerran, ja se jatkaa vuosina 1964–1994 myönnetyn J. H. Erkon esikoiskirjapalkinnon perinnettä.

HS: HS:n kirjallisuuspalkinnon voittaja kirjoittaa toivottomiin tilanteisiin joutuvista ihmisistä
HS: Poikkeuksellisen leveä kärki
Otava: Pajtim Statovci - Kissani Jugoslavia

3 kommenttia

Tämä kirja on todella koskettava ja rankka teos siitä, mitä on kasvaa yhteiskunnallisessa marginaalissa ja sekasortoisissa oloissa. Lähetin juuri kirjeen vaihto-oppilastoverilleni Branka Kusturinille, joka oli vuonna 1962 silloisen Jugoslavian delegaatti New York Herald Tribunen Youth Forumiin.

Kerroin Brankalle miten hyvän vastaanoton "Kissani Jugoslavia" on saanut Suomessa ja miten olen tarkasti seurannut entisen Jugoslavian hajoamista. Olen pitänyt yhteyksiä Brankaan ja saanut kuulla järkyttäviä uutisia hänen elämästään taistelujen repimässä yhteiskunnassa.

Pistää miettimään että onko meillä Suomessa niin paljon valittamisen aiheita...