Vanhoillinen vaikuttaja alempiin tehtäviin Vatikaanissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 2

Paavi Franciscus on näpäyttänyt vanhoillista amerikkalaiskardinaalia ja siirtänyt tämän toisarvoisempaan tehtävään Vatikaanissa. Kardinaali Raymond Burke tunnetaan abortin ja tasa-arvoisen avioliiton vastustajana. Burke, 66, menetti aseman Vatikaanin korkeimman oikeuden puheenjohtajana. Hän on nyt pääasiassa hyväntekeväisyyteen keskittyvän Maltan ritarikunnan johtaja.

Paavi Franciscuksen tavoitteena on ollut kirkon kehittäminen vastaanottavammaksi ja vähentää keskittymistä abortti- ja avioliittokysymyksiin. Vanhoilliset ovat kuitenkin pystyneet jarruttamaan linjauksia. Burke sanoi äskettäin haastattelussa, ettemme "koskaan voi puhua tarpeeksi aborttia ja samasukupuolista avioliittoa vastaan". Burke on myös kyseenalaistanut Franciscuksen kritiikkiä kapitalismin ylilyöntejä vastaan.

Uutislinkki

2 kommenttia

Katolisen kirkon on pakko muuttua, koska yhteiskunta ja ihmisten arvot ovat muuttuneet merkittävästi.

Muutos ei tapahdu hetkessä. Jostain on aloitettava. Paavi Franciscus teki merkittävän julkisen teon tällä tehtävien siirrolla. Se on myös selvä signaali vanhoillisille. He ovat jo nyt pullikoineet uudistuslinjaa vastaan. He tulevat varmasti pistämään Franciscuksen tiukoille.

Katollisella kirkolla on mahtava määrä ongelmia selvitettävänä. Aiemmin niitä on pyritty lakaisemaan maton alle.

Kirkon on käytävä läpi talouteen liittyviä vakavia väärinkäytöksiä. Osaan on puututtu, mutta selvitettävää on vielä.

Lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia yritettiin pitkään salata ja estää niiden julkituloa. Tähän mennessä selvitetyt tapaukset ovat maksaneet kirkolle suunnattoman paljon mm. vahingonkorvauksina.

Katolisen kirkon papeiksi ei ole enää tunkua. Seurakunnissa papeista on suorastaan pula. Avioliittokiellon vuoksi Yhdysvalloissa papin tehtävistä arvioidaan luopuneen 25 000 miestä. Maailmanlaajuisesti heitä arvioidaan olevan jopa 150 000. Työmarkkinat eivät ole erityisen kiinnostuneita tehtävistään luopuneista papeista. Sille ammattitaidolle ei ole paljoakaan käyttöä.

(Lähde: International NYT 6.11.2014)
Edellisestä listasta puuttuivat vielä suhtautuminen aborttiin, ehkäisyyn, homoihin ja homoavioliittoihin. Nämä tässä mainitut ovat olleet myös erityisen kipeitä asioita kirkolle.

Toivottavasti Franciscus jaksaa tuon savotan käydä läpi. Luultavaa on ettei kaikessa hänkään tule onnistumaan tai sitten väsyy kesken, kuten edellinen paavi.