Latvian uusi ulkoministeri ilmoitti twitterissä: Olen homo

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 8
Rinkēvičs parlamentin kuvassa

Jonkinlainen uutissensaatio Latviassa oli torstai-iltana uuden ulkoministerin Edgars Rinkēvičsin ilmoitus. Hän ilmoitti olevansa homo. Paikallinen valtiollinen tv kertoi, että twitter-viesti oli aito.
Hän on Latviassa ensimmäinen johtavassa asemassa oleva poliitikko, joka tulee kaapista.

Latviankielisissä twitter-viesteissään hän vakuuttaa taistelevansa homojen oikeuksien puolesta. Hän haluaa jonkinlaisen kumppanuuslain. Mm. Riian kaupunginjohtaja Nils Ushakov kiitteli Rinkēvičsiä rohkeudesta.


Rinkēvičs sai lokakuun parlamenttivaaleissa jatkokauden kansanedustajana. Ulkoministerinä hän on ollut vuodesta 2011. Vaalitaistelun aikana reformipuolueen suunnalta tuli jo juoruja hänen homoudestaan.

Rinkēvičs on jo jonkin aikaa päässyt uutisotsikoihin, kun hän on antanut maahantulokieltoja venäläisille homofobisille taiteilijoille. Yksi näistä, kovan luokan homofobi ja näyttelijä Ivan Oklobystin, on sanonut, että homot kuuluvat polttouuniin, koska he ovat vaaraksi lapsille.

Latviassa ei ole rekisteröityä parisuhdetta, ja perustuslain mukaan avioliitto kuuluu vain nais-mies -parille.

Latvian ulkoministerin asema vahvistuu tammikuun 2015 alussa, kun Latvia toimii EU:n isäntämaana. EuroPride 2015 on Riiassa kesäkuun 15.-21. päivinä.

Latviankielisessä viestissä hän ilmoittaa ajavansa parisuhdelakia.

8 kommenttia

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius twiittasi onnittelut "Edgars, ystäväni, ihailen sinun rohkeuttasi ja vilpittömyyttäsi".

Samoin Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves twiittasi, että Rinkēvičs on "erittäin rohkea mies ja erittäin hyvä ulkoministeri".