Avioliittolakialoite käsittelyssä lakivaliokunnassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Eduskunnan lakivaliokunnan istunnossa 6. marraskuuta käsitellään kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Torstaina kello 10 alkavassa istunnossaan valiokunta toteaa asiassa "Kansalaisaloite eduskunnalle avioliittolain, rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain ja transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain muuttamisesta (KAA 3/2013 vp)" asiantuntijakuulemisen päättyneeksi ja käy asiasta jatketun valmistavan keskustelun sekä yleiskeskustelua, joka jatkuu vielä perjantaina.

Kesällä lakivaliokunta päätti äänin 10-6, että lakivaliokunta ei kannata aloitteen hyväksymistä, joten lakivaliokunta esittää mietinnössään eduskunnalle kansalaisaloitteen kaatamista. Eduskunta saa käsiteltäväkseen valiokunnan mietinnön yhteydessä myös kansanedustaja Oras Tynkkysen (vihr) valmisteleman kansalaisaloitteen hyväksymistä kannattavan vastalauseen.

Eduskunnan täysistunto äänestää vielä marraskuun aikana lakivaliokunnan mietinnön ja vastalauseen väliltä. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa.

Mikäli kansalaisaloitteen hyväksymistä kannattava vastalause saa eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä enemmistön tuen, saa suuri valiokunta sen arvioitavakseen. Lopulta eduskunta päättää lain kohtalosta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tahdon2013-kampanjan verkkosivujen mukaan lopullinen äänestys pidettäisiin keväällä, mutta Vihreä Lanka -lehden haastattelema eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavola arvioi, että ratkaisu syntyisi jo marraskuussa.

Tahdon2013.fi: Mitä marraskuussa tapahtuu?
Vihreä lanka: Tasa-arvoisen avioliiton kohtalo ratkennee marraskuussa
Keskustelu: Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista

2 kommenttia

SEA (Suomen evankelinen allianssi), joka tunnetaan paremmin Suomen evankelisten homovihajärjestöjen keskusliittona, toimittaa tänään eduskunnalle homojen oikeuksia vastustavan adressinsa, johon se on kerännyt nimiä yli kaksi vuotta. Tilaisuuteen on kutsuttu puhemies Eero Heinäluoma, eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja lakivaliokunnan edustajat:
http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kotimaa/5043/sea_luovuttaa_eduskunnalle_vetoomuksen_nykyisen_avioliittolain_puolesta

SEA on aiemmin hyökännyt sateenkaariperheitä vastaan ja nyt on vuorossa tämä adressi. Evankeliset allianssit eri Euroopan maissa taistelevat homojen oikeuksia vastaan. Esimerkiksi Saksan DEA tyrkyttää eheytyspuoskarointia ja Irlannin vastaava taistelee tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.
Lakivaliokunta toteaa tämänpäiväisen kokouksen pöytäkirjassa, että asiantuntijakuuleminen on päättynyt. Valmistava keskustelu käytiin loppuun ja sihteeri esitteli mietintöluonnoksen.
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/lavp_87_2014_p.shtml

Huomisessa kokouksessa (7.11.) ”merkitään jaetuksi valiokunnalle toimitettu asiaan liittyvä Suomen Evankelinen Allianssi ry:n vetoomus”. Lisäksi yleiskeskustelua.
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-lav01/index.htx