Veikkausliigan puheenjohtaja puhui tasavertaisuudesta

  • Uutinen
  • Urheilu
  • RL-Urheilu
  • 1

Kotimaisen jalkapallokauden perinteinen päätösgaala järjestettiin eilen torstaina. Tilaisuuden avauspuheenvuoroissa Veikkausliigan puheenjohtaja Lasse Lehtinen otti puheeksi myös Respect- teeman sekä seksuaalivähemmistöjen kohtelun urheilussa.

”Lähtökohtana on ollut ajatus, että jalkapalloa voivat kaikki pelata ja harrastaa ihonväriin, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Urheilun arvoista puhutaan nykyään paljon ja tänä vuonna Suomessa on ollut aika vilkasta keskustelua muun muassa seksuaalivähemmistöjen asemasta suomalaisessa urheilussa. Olemme iloisia että tämäkin asia on noussut pöydälle” , Lehtinen avasi.

Puheenjohtaja Lasse Lehtinen mainitsi myös Tasavertaisen Urheilun Lupauksen eli Taulu-hankkeen. Veikkausliiga oli Taulun ensimmäinen allekirjoittaja.

- ”Tänä keväänä tuli Veikkausliigan tietoon hanke nimeltä Tasavertaisen urheilun lupaus. Tällä lupauksella urheilun piirissä toimivat seurat ja järjestöt voivat niin sanotusti tuoda omat arvonsa esille. Siinä todetaan muun muassa, että homofobia ei kuulu suomalaiseen urheiluun vaan urheilu ja urheilusta nauttiminen kuuluvat kaikille. Veikkausliigalla oli kunnia olla Tasavertaisen urheilun lupauksen ensimmäinen allekirjoittaja.”

Lehtisen puheenvuorossa kuultiin myös Suomessa hieman harvinaista realismia eli toteamus siitä, että suomalaisessa jalkapallossa kaikkien tasavertainen kohtelu ei ole ollut sellainen ”itsestäänselvyys”, mitä joidenkin muiden lajien suunnalta on viime aikoina kuultu. Lehtinen kertoi, että ”jalkapallon maailma ei ole Suomessakaan syrjinnästä vapaa, mutta osallistumalla [Tasavertaisen Urheilun] lupaukseen voimme omalta osaltamme muistuttaa että muutos on mahdollista.”

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Osion lopuksi Lehtinen heitti pallon muille lajeille ja seuroille, ja uskoi jalkapallon kykyyn olla suunnannäyttäjä. Myös paljon puhuttu ”kuluttajansuojalauseke” eli yleisön oikeus tietää urheilun arvoista mainittiin.

- Olemme toivoneet että myös muissa sarjoissa ja seuroissa pohdittaisiin näitä kysymyksiä ja otettaisiin kantaa. Yleisöllä on oikeus tietää, millaista arvomaailmaa suomalainen urheilu edustaa. Olisi hienoa jos jalkapallo voisi olla jonkinlainen arvojohtaja tässä keskustelussa ja ehkäpä laajemminkin suomalaisessa urheilussa."

Lehtisen puheenvuoroa oli kuulemassa suomalaisen jalkapallon kerma sekä Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n puheenjohtaja Michel Platini .

1 kommenttia

Hyvä on, että Lehtinen näkee ja toteaa olemassaolevat ongelmat. Silloin ollaan jo pitkällä ongelmien ratkomisessa. Jo edesmenneen presidentin J. K. Paasikiven lempilause "Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen" on niin paikallaan tässäkin. Kiekkomaailmassa tähän asti ei ole vielä kunnolla päästy.

Helsinki Priden paneelikeskustelussa kesällä keskusteltiin näitä teemoja sivuavasti otsikolla "Ketkä mahtuvat pukuhuoneeseen" ( yhteenveto ja tallenteita: http://ranneliike.net/teema/helsinki-priden-paneelikeskustelu-ketka-mahtuvat-pukuhuoneeseen?aid=11102 ). Keskustelmassa olivat mm. Urheilulehden Jari Kupila, Veikkausliigan Timo Marjamaa, Opiskelijoiden liikuntaliiton Hanna Huumonen ja HOT ry:n Erika Patrikainen.