Applen toimitusjohtaja Tim Cook avasi kaappinsa ovet virallisesti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Tietotekniikkayhtiö Applen johtaja Tim Cook (kuva: Valery Marchive (LeMagIT))

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on julkisesti kertonut homoseksuaalisuudestaan.

Elokuusta 2011 Applea johtanut Cook tuo Bloomberg Businessweek -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa esiin homoseksuaalisuutensa.

Applen nykyisen johtajan homoseksuaalisuus on ollut tähän asti “julkinen salaisuus”. Cookin seksuaalinen suuntautuneisuus tuli esiin näkyvästi jo silloin, kun Cook nimitettiin tehtäväänsä. Asia on kuitenkin pääsääntöisesti väistetty julkisuudessa. Loppuvuodesta 2013 Cook ihmisoikeuksista puhuessaan sivusi "enemmistöstä poikkeavien" kohtaamaa syrjintää ja liitti itsensä tähän joukkoon, ja sen tulkittiin viittaavan hänen seksuaaliseen suuntautuneisuuteensa.

Toisaalta, esimerkiksi keväällä 2013 Cook nimettiin Out-lehden äänestyksessä viihdemaailman vaikutusvaltaisimmaksi seksuaalivähemmistöön kuuluvaksi henkilöksi.

Cook kertoo, että vaikka hän ei ole koskaan kieltänyt seksuaalista suuntautumistaan, ei hän ole asiaa julkisesti myöskään aiemmin ilmaissut. Nyt hän ilmoittaa tekevänsä asian selväksi. Kirjoituksessa hän kertoo olevansa ylpeä homoseksuaalisuudestaan ja pitävänsä homoseksuaalisuuttaan yhtenä suurimmista Jumalan hänelle antamista lahjoista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Olen ollut seksuaalisesta suuntautumisestani avoin monille ihmisille jo vuosien ajan. Useat kollegat Applella tietävät, että olen homo, eikä asia näytä vaikuttavan siihen, miten he suhtautuvat minuun. Luonnollisesti olen onnekas työskennellessäni luovuutta ja innovaatioita rakastavassa yhtiössä, joka tietää sen voivan kukoistaa vain ihmisten erilaisuutta syleiltäessä. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita, kirjoittaa Cook.

Cook perustelee virallista “kaapistatuloaan” sillä, että hän haluaa näkyvästä asemastaan auttaa sellaisia ihmisiä, jotka kamppailevat seksuaalisen suuntautumisensa kanssa ja turvaa tarvitseville asian kanssa yksin oleville. Cook samalla myöntää, ettei kaapin ovien avaaminen ollut helppo valinta. Hän toteaa yksityisyyden olevan hänelle yhä tärkeää.

Cook katsoo, että homona olemisen myötä hänelle on kehittynyt syvempi ymmärrys siitä, millaista on kuulua vähemmistöön ja millaisia haasteita erilaiset vähemmistöryhmät joutuvat päivittäin kohtaamaan. Cook myös ottaa kantaa syrjintää vastaan ja peräänkuuluttaa yhdenvertaisuutta. Hän lupaa johtamansa yhtiön vievän yhdenvertaisuuden asiaa eteenpäin.

Teknologiayhtiö Apple on ilmoittanut antavansa Cookin ilmoitukselle täyden tuen.

Businessweek.com: Tim Cook Speaks Up
Viihdemaailman vaikutusvaltaisimmat sateenkaari-ihmiset listattu
Applen toimitusjohtaja vaihtuu. Tehtävään nimitettiin Tim Cook

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!