Lappeenrantalaiset toimittajat kokeilivat kävelyä homoparina kaupungilla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2
Käsi kädessä kulkevaa miesparia ei kaikkialla ohiteta tuijottamatta. (kuvituskuva)

Lappeenrannan Uutiset -lehden toimittajat Janne Koivisto ja Joonas Tapaninen testasivat kanssaihmisten suhtautumista miespariin kävelemällä keskiviikkona Lappeenrannan keskustassa käsi kädessä.

Toimittajien mukaan suurin osa ohitti heidät tahdikkaasti, mutta katseet myös kääntyivät ja nauruakin kohdattiin.

Toimittajien tekemän "ihmiskokeen" taustalla oli Lappeenrannan Uutisten edellisenä viikonloppuna julkaisema juttu, jossa venäläisturistit tyrmäsivät heille näytetyt tuoreet Suomen Postin julkaisemat Tom of Finland -potimerkit. Yksi kommentoija piti merkkejä propagandana. Erityisesti esiin nousivat nuoren viipurilaismiehen Maksimin kommentit: hän kertoi pitävänsä homoutta täysin luonnottomana, vihaavansa homoja ja haluavansa lyödä kohtaamaansa homoa päin naamaa.

Erityisesti venäläisturistit katsovat miesparia pitkään, joskin myös paikalliset.

Lappeenrannan Uutisten toimittajien haastattelema rikoskomisario Timo Valle rauhoittelee, kun toimittajat pohtivat, että voisiko joku käydä miespariin käsiksi. Rikoskomisario sanoo, ettei ole kuullut Lappeenrannassa tapahtuneen rikoksia, joissa motiivina olisi ollut uhrin seksuaalinen suuntautuminen. Rikoskomisario kuitenkin pohtii, miten kävisi, jos keskiyön jälkeen miespari menisi ravintolaan.

Toimittajat pohtivat sitä, miten ison kynnyksen homot joutuvat ylittämään, ja ettei kenenkään pitäisi pelätä kädestä pitämistä.

Lappeenrannan Uutiset: Toimittajat kokeilivat kävelyä homoparina - Tulos veti hiljaiseksi
Lappeenrannan Uutiset: Venäläiset tylyttävät homoeroottisia postimerkkejä: ´Propagandaa´

2 kommenttia

Lappeenranta on toinen kotikaupunkini.

Todennäköisesti vuoden sisällä ensimmäinen, kun muutamme puoliskon kanssa molemmat LUT/PV:n duunien perässä sinne karistaen Espoon vetiset tomut jaloistamme. Oma velaton iso omakotitalo omenapuineen ja puutarhoineen sekä mökki rantasaunoineen odottelevat siellä paluumuuttajia.

Kaikkina niinä vuosina, jotka lapsena, varusmiehenä, ammattisotilaana ja siviilinä olen siellä asunut, työtä tehnyt ja lomaillut, en ole ikinä törmännyt minkäänlaiseen homofobiaan.
Eteläkarjalaiset ovat luonnostaan avoimia, suvaitsevaisia ja ystävällisiä.

Tyypillinen tilanne oli, kun sikäläisessä keskustan "Apinabaarissa" (kaupungin halvin olut) istuimme tänä kesänä puoliskon kanssa ja ilmeisesti olimme kovin intiimejä, koska baaritiskiltä oluen kanssa kävellyt ison ja raavaanpuoleinen, ei mitenkään selvin päin oleva mies kysäisi: "Ootteko työ homoja?", johon vastasin "Juu. Ollaan myö", johon mies: "No mie arvasin, kun miun velipoikakin on", ja jatkoi matkaansa omalle paikalleen.

Eri asia ovat tietysti venäläiset turistit ja alueella asuvat venäläistaustaiset (joita on valtava määrä), mutta itse tunnen henkilökohtaisesti näitä pysyviä asukkaita (kolme miestä ja kaksi naista), joista kaikki suostuvat saunomaan minun ja puolisoni kanssa alasti. Niema problema, eta normal katastrof.

Jos Suomessa vierailevat venäläisturistit syyllistyvät "Maksimin" ideologian mukaisiin toimiin, niin seurauksenahan on sakkoa, kakkua ja karkotus sekä maahantulokielto.