Indonesian Aceh: homoseksistä julkinen ruoskinta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Indonesian Acehin maakunnan perjantaina hyväksytyn lain mukaan samaa sukupuolta olevien välisestä sukupuoliyhteydestä voi saada rangaistukseksi sata ruoskaniskua ohuella rottinkipiiskalla. Vaihtoehtoisesti rangaistus on sata kuukautta vankilassa tai kultakilon arvoinen sakko.

Ihmisoikeusaktivistit ovat vaatineet lain välitöntä kumoamista. Amnesty on huolissaan siitä, että uudella lainsäädännöllä pahennetaan Acehissa jo nyt vallallaolevaa homofobian, pelon ja häirinnän ilmapiiriä. Lakia kuvataan valtavaksi iskuksi yhdenvertaisuudelle Indonesiassa ja valtavaksi askeleeksi taaksepäin.

Laissa erityisesti kielletään miesten välinen anaaliseksi ja naisten välinen stimuloiva ruumiinosien hankaaminen. Uusi laki koskee myös muita kuin muslimeja sekä ulkomaalaisia.

Indonesian sisäministeriön pitää vielä vahvistaa laki ennen sen voimaanastumista, ja se voi halutessaan estää lain voimaantulon. Laille on kuitenkin sisäministeriössäkin näytetty vihreää valoa. Muslimienemmistöisen Indonesian muissa osissa samaa sukupuolta olevien väliset seksuaaliset kontaktit eivät ole kiellettyjä.

Acehin maakunta sai laajan itsehallinnon vuonna 2001. Itsehallinnon antamisella haluttiin rauhoittaa maakunnan separatistiliikettä. Itsehallinnon myötä konservatiivisessa Acehissa on yhä enemmän otettu käyttöön sharia-lakia. Acehin edustajan mukaan lain myötä sharia tulee maakunnassa entistä kattavammaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Julkinen ruoskinta on voitu tuomita maakunnassa aiemmin esimerkiksi uhkapeleistä, alkoholin juomisesta ja avioliiton ulkopuolisista vastakkaisten sukupuolten välisistä hellyydenosoituksista.

Julkisen ruoskintarangaistuksen päämääränä on paremminkin nöyryyttää kuin aiheuttaa fyysistä kipua.

ABC: Gay sex made punishable by public caning in Indonesia´s Aceh province
iOLnews: Indonesiah´s Aceh to vote on caning gays

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!