Serbia sallimassa pride-kulkueen

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 2

Serbia on sallimassa pride-kulkueen järjestämisen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010, jolloin ääriainekset hyökkäsivät kulkueväen ja sitä suojanneiden poliisien kimppuun.

Pride-marssi on määrä järjestää pääkaupunki Belgradissa sunnuntaina. Viraomaiset ovat kuitenkin pidättäneet mahdollisuuden kieltää marssi turvallisuustilanteen niin vaatiessa. Marssijoiden suojaksi on tulossa tuhansia poliiseja.

Serbia sallii marssin länsimaiden painostuksen vuoksi. Euroopan unioni on vaatinut Serbiaa hyväksymään pride-marssin järjestäminen ja huolehtimaan sen turvallisuudesta. EU katsoo marssin heijastavan Serbian sitoutumista kansalaisten perusoikeuksiin.

Serbiassa erityisesti ortodoksikirkko on vastustanut pride-kulkueita ja samalla rinnastanut homoseksuaalisuuden pedofiliaan ja insestiin. Kirkko on myös osaltaan toiminut aiemmin pride-kulkueen kimppuun hyökänneiden äärinationalistien ja jalkapallohuligaanien innoittajana.


Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 2009 kulkue kiellettiin edellisenä päivänä turvallisuussyihin vedoten. Turvallisuusuhat toteutuivat vuonna 2010. Tuolloin loukkaantui noin 100 ihmistä prida vastustavien ääriryhmien toimien seurauksena. Vuosien 2011 ja 2012 paraatit kiellettiin jälleen turvallisuussyihin vedoten. Vuonna 2013 kulkueen odotettiin toteutuvan, mutta turvallisuusviranomaisten kokouksessa se päätettiin kieltää kulkuetta edeltävänä iltana väkivallan uhkan vuoksi. Ääriainekset olivat uhkailleet väkivallalla ja pelko aiempien väkivaltaisten tapahtumien toistumisesta on suuri.

Huffington Post: Serbia To Host First Gay Pride March Since 2010
parada.rs
Belgradin Pride 2010: Katumellakoiden uhrien määrä kasvaa

2 kommenttia

Parhaillaan turvallisuudesta vastaavat viranomaiset keskustelevat siitä, voidaanko Belgradin pride-marssi sallia vai ei. Priden järjestäjät odottavat päätöstä keskiyöhön (yhteen Suomen aikaa) asti, ja jos kieltoa ei sitä ennen tule, järjestetään marssi.

Belgradin kaduilla on pride-marssia vastaan protestoivia, osittain järjestäytyneitä ryhmiä. Lauantaina priden vastustajat järjestivät oman marssinsa. Vastustajilta on kuulunut viestiä, että aikovat olla kaduilla siihen asti, kunnes pride-marssi kielletään.
Saatujen tietojen perusteella pride-marssia ei ole kielletty, joten Belgradissa järjestetään sunnuntaina pride-marssi. Nähtäväksi jää, miten poliisi kykenee huolehtimaan marssin turvallisuudesta - ja samalla yleisestä järjestyksestä kaupungissa.