Britannia: Heteroavioliitot laittoman maahantulon työkaluina kauan - nyt myös homoavioliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Britanniassa ns. lumeavioliitot ovat pitkään olleet keinoja järjestää laittomia siirtolaisia maahan. BBC on paljastanut ryhmän, joka järjestää tällaisia maahantuloja.

BBC:n esiin nostamasta asiasta kirjoittaa Suomessa Helsingin Sanomat.

BBC:n Inside Out London -ohjelmassa esitettiin, miten laittomaksi siirtolaiseksi tekeytynyt toimittaja sai ryhmältä tarjouksen siitä, että 10 000 punnalla (noin 13 000 eurolla) järjestyy samaa sukupuolta oleva aviopuoliso.

Toimittajalle esitellyt kaksi romanialaista naista kertoivat olevansa heteroita, mutta voisivat näytellä homoa rahaa vastaan. Toinen naisista kertoo, että yhdessä asumisesta pitää ilmoittaa, vaikka todellisuudessa osapuolet eivät asu yhdessä. Hän sanoo, että tarvittaessa romanttinen yhteiskuvakin järjestyy todistamaan suhteen aitoudesta.

Brentin kaupunkipiirin avioliittojen rekisteröintiä hoitavan viraston johtaja Mark Rimmer arvioi, että monissa Lontoon kaupunginosissa yli viidennes kaikista avioliitoista voi olla lumeavioliittoja, joilla pyritään huijaamaan maahanmuuttoviranomaisia. Hän arvioi, että naisparien tai miesparien kohdalla suhteen todellisen laidan selvittäminen on hankalampaa. Hänen mukaansa viranomaiset eivät toistaiseksi ole puuttuneet samaa sukupuolta olevien välisiin lumeavioliittoihin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

BBC:n mukaan lumeavioliittoja toteuttava järjestävä ryhmä sanoo samaa sukupuolta olevien häiden järjestämisen olevan helppoa, ja ettei viranomaisten kanssa ole ollut ongelmia. Esillä olleen ryhmän johtajiin kuuluva Ricardo kertoo, että homoksi itsensä toteaminen riittää, eikä muita kysymyksiä tule.

Maahanmuutto- ja turvallisuusministeri James Brokenshire kertoo olevansa järkyttynyt BBC:n paljastuksista. Hän on käynnistänyt tutkimuksen lumehomoavioliitoista. Väestörekisterin pitäjät ovat myös saamassa lisää valtuuksia tunnistaa lumeavioliittoja.

***

Helsingin Sanomien BBC:n esiinnostamaa asiaa käsittelevässä jutussa lukijakommenteissa hämmästellään Helsingin Sanomien otsikkoa "Homoavioliittoja käytetään laittomuuksiin Britanniassa", vaikka asia koskee yhtäläisesti heteroavioliittoja. Hämmennystä herättää sekin, että lumeheteroavioliittoja on tiedetty olevan jo aiemmin, mutta vasta samaa sukupuolta olevien välisten lumeavioliittojen kohdalla asiasta kohistaan.

BBC: Gay weddings targeted for UK citizenship
HS: Homoavioliittoja käytetään laittomuuksiin Britanniassa

2 kommenttia

Ei menettely ole vieras täälläkään. Lumeavioliittoja on järjestelty myös Suomessa. Rahalla järjestyvät niin lemmen- kuin hääkuvatkin. Viranomaisten on todella vaikeaa todentaa lumeavioliittoja. Epämiellyttävää tässä toiminnassa on se, että ne, jotka liikkuvat rehellisesti ja oikein, saattavat joutua epäillyiksi lumeavioiliitoista.
  • 2 / 2
  • JETT
  • 24.9.2014, 20.55
Aivan.
Minäkin tunnen kolme lumeliittoa.
Heterolumeliittoja on solmittu niin kauan kun historia tietää kuninkaallisista äpärä-äiteihin ja aina on raha vaihtanut käsiä.
Koskahan tulee homopakkoavioliitot?