Pride Turussa 20.9.2014

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 1
Pride-kulkueeseen osallistujat kokoontuvat.

Turku juhli pridea lauantaina 20. syyskuuta. Maanantaina käynnistyneen pride-viikon mittaan on kaupungissa järjestetty erilaisia tapahtumia. Lauantaina pride-viikko huipentui pride-kulkueeseen ja puistotapahtumaan.

Lauantaina kello 14 jälkeen pride-kulkueeseen aikoneet kokoontuivat Puolalanmäellä, taidemuseon edessä, Aurakadun päässä. Lähtöpaikalla pidetyt puheet käsittelivät esimerkiksi pride-tapahtuman taustoja ja Turun sateenkaarihistoriaa. Tutkija Tom Linkinen kertoi Turun historiasta sateenkaarinäkökulmasta, ja totesi, että tuhatvuotisen syntihistorian jälkeen tällä tapahtumalla on arkkipiispan siunaus. Priden järjestäjät Roosa Laaksonen ja Laura Pohjola tähdensivät, että pride-kulkue on mielenosoitus, ja että se on yksityishenkilöiden kokoonkutsuma - ei järjestön tai yhdistyksen. He korostivat myös sitä, että mielenosoituksen viestien pitää olla asiallisia, mutta äänekkäitä.

Kulkueen järjestäytymisen jälkeen kulkue lähti "blokki" kerrallaan aurinkoisen ja lämpöisen sään suosiessa liikkeelle kello 15, ja suuntasi Kauppatoria sivuten, tuomiokirkon vierestä kohti Kupittaanpuistoa, jossa käynnistyi kello 16 puistotapahtuma. Julkisen liikenteen sujumisen vuoksi kulkue ei ollut yhtenäinen, vaan oli jaettu "blokkeihin", joiden väliin jätettiin tilaa liikenteelle.

Poliisin arvion mukaan rauhallisesti sujuneeseen kulkueeseen osallistui 3 500 henkeä.

Tarkempaa kulkuereittiä ei ollut paljastettu etukäteen, muuta kuin lähtö- ja päätepaikkojen osalta. Kulkuetta seuraamaan oli kuitenkin kokoontunut yleisöä etenkin Kauppatorin reunalle. Yleisön keskustelu aiheesta oli pääsääntöisesti hyvin myönteistä; kulkueen ihmispaljoutta hämmästeltiin ja monet totesivat olevan mukavaa, että myös Turussa järjestetään tällaisia tapahtumia. Kauppatorin reunalla oli myös pari raamatullisten uhkakuvien julistajaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kupittaanpuiston tapahtumassa vuorottelivat musiikkiesitykset ja asiapuhe. Yleisö oli koko tapahtuman ajan suurimmaksi osaksi asettautunut piknik-henkisesti hiekkakenttää ympäröivälle nurmelle, jonne toki lavan tapahtumat kuuluivat ja näkyivät.

Hulda Huiman musiikkiesitysten jälkeen kuultiin kulkueryhmien puheenvuorot ja koordinaattorien tervehdys. Sen jälkeisessä puheenvuorossaan tanssitaiteilija Tiina Lindfors kertoi esimerkiksi siitä, miten yhteiskunnallinen ilmapiiri on muuttunut siitä, kun hän aikanaan tuli kaapista ulos. Lindfors kuvasi itseään "eläväksi sateenkaarihistoriaksi". Turun kaupungin tervehdyksen esitti Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve. Sen jälkeen palattiin taas musiikkiin: Iida Umpikuja esitti kahdeksan lauluaan - ja sen jälkeen jälleen puheen pariin: Erkki Lietzen piti puheenvuorossaan sateenkaarihistoriallisen katsauksen.

Puistotapahtuman viimeinen tunti oli jätetty kokonaan musiikille. Ensin esiintyi Red Crickets. Vasta puistotapahtuman päätteeksi esiintynyt Samuli Putro keräsi yleisöä runsaasti myös lavan edustalle.

Turku Pride 2014 -lukko on kiinni Aurajoen ylittävän Teatterisillan kaiteessa. Lukko kiinnitettiin paikalleen maanantaina 15. syyskuuta, pride-viikon aloittaneen lehdistötilaisuuden yhteydessä. Suurimmassa osassa sillan kaiteen pienoista on lemmenlukko tai useampikin.
Kannanotto sukupuolisen moninaisuuden puolesta.
Kulkue on lähtenyt liikkeelle
Vastakkaiset puheenvuorot Turun Kauppatorilla.
Tanssitaiteilija Tiina Lindfors kertoi olevansa "elävää sateenkaarihistoriaa".
Turun kaupungin tervehdysksen esitti Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve.
Iida Umpikuja esiintyi
Samuli Putro päätti esityksellään Turku Pride 2014 -tapahtuman puistojuhlan.

Turun pride-viikko käynnistyy rakkauslukon kiinnittämisellä
Turku Pride
Turku Pride Facebookissa
Turku Pride 2014 -kuvagalleria

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Anonyymi
  • 27.9.2014, 8.37
Hyvä Turku!