Berliini: kansa vaeltelee Fuggerstrassella, homomuseo kärsii kävijäpuutteesta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 2

Berliinissä vietetään tässä viikonvaihteessa vuotuista Folsom-Europe -tapahtumaa. Tuhannet fetisseistä kiinnnostuneet hyörivät Fuggerstrassen katujuhlassa. Berliinin homomuseo kertoo kävijäpulasta ja talousongelmista.

Folsom Europe -tapahtumaa pidetään nyt 11. kerran. Tänään lauantaina Folsom-kaupunkijuhla levittäytyy Schönebergin Fuggerstrasselle ja sen lähikaduille. Perinteisesti Berliinin ylipormestari Klaus Wowereit on tervehtinyt tapahtumaan saapuvia vieraita, mutta tänä vuonna ohjelmalehtisessä ei ole hänen tervehdystään. Wowereit lopettaa pormestarin hommat joulukuussa.

Folsom-tapahtumassa käy tuhansia fetissien ystäviä. Berliinin homomuseo sen sijaan valittaa kävijäpulaa. Museon talous on rapakunnossa, vaikka juuri on saatu uudet, isommat ja hienommat tilat kävelymatkan päästä Nollendorfplatzilta.

Berliinin homomuseo on maailmanlaajuisesti katsottuna ainutlaatuinen. Se avattiin vuonna 1985 ja viime vuonna se muutti uusiin tiloihin: Lützowstraße 73. Museolla on muihin vastaaviin museoihin verrattuna suuri kokoelma ja kirjasto. Museon väki miettii, että jos joka kymmenes berliiniläishomo kävisi museossa vuoden aikana, museon talous olisi pelastettu. Näyttelytilassa on kahvila, ja kirjasto on käyttäjäystävällinen.

Talousongelmien syinä pidetään korkeita ylläpitokuluja. Arkisto on ainutlaatuisen suuri ja sen järjestely nykyvaatimusten mukaiseksi vaatii varoja. Suurin osa työstä tehdään vapaaehtoisvoimin, mutta museo ja arkisto eivät selviä ilman muutaman hengen palkattua henkilökuntaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homomuseota on aikaisemmin moitittu liian saksalaiseksi. Kielenä esim. näyttelyjen esittelykierroksilla on ollut pääasiassa saksa, vaikka kansainväliset turistit yhä enemmän käyvät museossa. Asiasta ollaan museossa tietoisia, ja jotain asian hyväksi on jo tehty.

Pahimmassa tapauksessa talousongelmat voivat johtaa museon lopettamiseen.

Suomalainen "homomuseo" on Tampereella, jossa Työväenmuseon tiloissa on hlbti-kokoelma. Kirjastorintamalla tapahtuu, kun Seta lopettaa homo- ja lesbokirjallisuuden käsikirjastonsa ja panee kirjat ja lehdet kiertoon.

2 kommenttia

Uusi toimitila on kuitenkin helpompi löytää, edelliseen oli liian monta porttigongia.
  • 2 / 2
  • Anonyymi
  • 15.9.2014, 10.41
Kävimme CSD:n aikaan museossa, hienot tilat ja oikein hyvä näyttely. Taisi olla yksi keski-ikäinen mies käymässä samaan aikaan - muuten tyhjää vaikka parin korttelin päässä laumoittain homoja ja lesboja. Harmitti museon puolesta.