Unkarin kansalaisjärjestöjä painostettiin ratsialla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Budapestin mellakkapoliisi teki maanantaina ratsian kahteen kansalaisjärjestöön, joiden kautta jaetaan norjalaisesta koheesiorahastosta varoja muille unkarilaisille kansalaisjärjestöille. Unkarin hallitus on jo aiemmin antanut ymmärtää, ettei se siedä kansalaisjärjestöjä, joita rahoitetaan ulkomailta.

Oppositiopoliitikot vertaavat Unkarin tapahtumia Venäjään ja Putinin hallintoon. Venäjällä kansalaisjärjestöt joutuvat rekisteröitymään "ulkomaisiksi agenteiksi", jos ne ottavat vastaan rahaa liberaaleista länsimaista.

Maanantain ratsia tehtiin kahteen kansalaisjärjestöön. Kaikki tietokoneet takavarikoitiin ja Ökotars-säätiön ("ekokumppanuus-säätiö") johtaja vietiin poliisin tiloihin. Jo yli kuukausi sitten Ökotars-säätiöstä oli tehty ilmianto, perusteena laiton toiminta. Ilmiannon teki hallitsevan Fidesz-puolueen poliitikko, ja ilmiantoa pidetään tekaistuna. Siitä saatiin syy ratsioille.

http://budapestbeacon.com/featured-articles/opposition-leaders-govt-uses-putinist-methods-to-terrorize-ngos/

http://www.eu-norway.org/news1/Unacceptable-police-raid-on-EEA-and-Norway-Grants-fund-operator-in-Hungary-/#.VA_vdmOTDDM

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Ökotars-säätiö jakaa rahaa unkarilaisille kansalaisjärjestöille. Raha tulee pääasiassa Norjasta. Kun Norja teki vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa, se sitoutui samalla rahoittamaan EU:n koheesiorahastoa, jolla halutaan edistää Unkarin taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Rahastosta menee valtaosa rahoista mm. tiehankkeisiin, mutta pieni osa menee demokratiaa edistäville kansalaisjärjestöille. Kansalaisjärjestöille menevää osuuttta hallinnoi Ökotars-säätiö, jonka tiloihin siis maanantaina tehtiin ratsia.

Ökotars-säätiö on täysin Unkarin hallituksesta riippumaton järjestö. Se jakaa avustuksia mm. tutkivaa journalismia edistävälle järjestölle, romanien tiedotustoimintaa harjoittavalle keskukselle ja Transparency Internationalille. Rahaa annetaan myös homo- ja lesbojärjestöille. Kesäkuun 2014 alussa Unkarin hallitus vuoti ulos mustan listan sellaisista kansalaisjärjestöistä, joille ei pitäisi antaa tukea. Mukana 13 järjestön mustalla listalla olivat homo- ja lesbojärjestöt.

http://ranneliike.net/teema/unkari-musta-lista-sopimattomista-kansalaisjarjestoista?aid=11052


Unkarin hallitus haluaisi itse määrätä, mitkä järjestöt saavat ulkopuolista tukea. Norja on esittänyt vastalauseensa Unkarin hallituksen toimille. Norja on ilmoittanut, että se ei halua antaa tukea Unkarin hallituksen talutusnuorassa oleville järjestöille. Pääministeri Orban kuukausi sitten ilmoitti, että Unkarin tavoitteena on ei-liberaali demokratia (ill-liberal democracy), Venäjän ja Kiinan malliin. Sellaista epädemokraattista kehitystä Norja ei halua tukea. Norja vaatii, että Unkarin hallituksen on lopetettava kansalaisjärjestöjen ahdistelu.

Kansalaisjärjestöjä on ahdisteltu eri tavoin. Juuri ennen Budapestin prideä heinäkuun 2014 alussa myös tapahtumaa järjestävä sateenkaari-järjestö sai vaatimuksen, että yhdistyksen kaikki asiakirjat on toimitettava valtion tarkastusvirastolle. Sateenkaarijärjestö kieltäytyi. Koska se ei ole saanut Unkarin valtiolta penniäkään tukea, valtiolla ei ole oikeutta tarkastaa sen tilinpitoa.

Tilanne on niin tulehtunut, että Norja on keskeyttänyt kokonaan rahan jakamisen koheesiorahastosta. Ökotars-säätiön puheenjohtaja vapautettiin maanantai-iltana, ja mitään laitonta ei ainakaan vielä löydetty. Illalla Ökotars-säätiön toimiston edessä oli 500 ihmisen tukimielenosoitus.

Eilen tiistaina Unkarin hallitus pyysi EU-komissiota sovittelemaan riitaa Norjan ja Unkarin välillä. On hyvin todennäköistä, että Unkarin hallitus kärsii taistelussaa tappion.


Liberaalit valtion vihollisia?

Eilen tuli yksi tappio Unkarin yksinvaltaiselle Fidesz-puolueelle ja maan hallitukselle, kun Strassbourgissa ihmisoikeustuomioistuin vahvisti tuomionsa Unkarin kirkkolaista. Kirkkolaissa säädetään, että maan parlamentti saa päättää, mitkä uskonnolliset yhdyskunnat hyväksytään kirkoiksi. Vain pieni osa hakemuksista hyväksyttiin parlamentissa. Yhdeksän hylättyä kirkkoa valitti Strassbourgiin ja ne voittivat oikeusprosessin. Tuomion mukaan kirkkolaki rikkoo ihmisten kokoontumis- ja yhdistymisvapautta. Moni kriitikko onkin kysynyt, mistä parlamentti saa jumalalliset valtuutensa päättää "oikeista" tai "vääristä" kirkoista.

Yksi hylätty kirkkokunta on Gábor Iványin perustama Hungarian Evangelical Fellowship/Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). Se on lähtöisin metodistikirkosta. Tutkivat toimittajat ja bloggaajat tietävät kertoa, että kirkon päämies Gábor Iványi on yksi pääministeri Orbanin eniten vihaamista henkilöistä. Mistä moinen viha on syntynyt? Nuorempana he olivat ystäviä ja Gábor Iványi kastoi Orbanin perheen kaksi lasta. Sitten tuulen suunta muuttui.. Nuorena Gábor Iványi oli vahva antikommunisti, mutta 1990-luvulla hänestä tuli liberaali. Hän oli kahteen otteeseen liberaalin puolueen kansanedustajana. Ja pääministeri Orban vihaa liberaaleja. Sen takia ilmeisesti parlamentti ei hyväksynyt Gábor Iványin seurakuntaa kirkoksi, vaikka kirkko tekee laajaa sosiaalista työtä. Sillä on mm. lastentarhoja, kouluja, vanhainkoteja ja asunnottomien yömajoja.

Unkarilaisessa päivälehdessä (Nepszabadsag) tänään iso uutinen hallituksen häviöstä kirkkokiistassa, kuvassa Gabor Ivanyi:
http://nol.hu/belfold/nagyot-bukott-a-kormany-1485545


Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!