Parisuhteen rekisteröiminen mahdolliseksi Kroatiassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Zagrebissa rekisteröitiin miesparin parisuhde. Kaupungin silhuettia hallitsevat kirkontornit. Katolisen kirkon kampanjan ja kansanäänestyksen myötä avioliitto määriteltiin vain miehen ja naisen väliseksi. Kompromissina syntyi elämänkumppanuuslaki.

Kroatiassa on rekisteröity ensi kertaa kahden samaa sukupuolta olevan henkilön parisuhde. Kahden miehen välinen parisuhde rekisteröitiin pääkaupungissa Zagrebissa perjantaina. Heinäkuussa hyväksytyn lain mukaan parisuhteen rekisteröimisellä on adoptio-oikeutta lukuun ottamatta avioliittoon verrattuna yhtäläiset oikeudelliset vaikutukset.

Lyhyeen seremoniaan osallistui myös hallintoministeri Arsen Bauk, joka totesi pitävänsä tapahtumaa merkittävänä edistysaskeleena. Ministerin mukaan lähes 20 muuta paria on hakenut rekisteröimislupaa.

Myös sikäläinen hlbti-järjestö on ilmaissut tyytyväisyyttään, joskin parisuhdelakia pidetään kompromissina. Tavoitteena on jatkossa poistaa hetero- ja homoparien karsiointi lain edessä.

Samaa sukupuolta olevien parisuhteita kutsutaan "elämänkumppanuuksiksi".

Kroatian parlamentti hyväksyi heinäkuun puolivälissä lain samaa sukupuolta olevien parisuhteista. Laki hyväksyttiin äänin 89-16. Uuden lain suuntaviivat on poimittu Saksan samaa sukupuolta olevien välisiä parisuhteita koskevasta lainsäädännöstä. Laki tuo homopareille perintöön, eläkkeisiin, verotukseen ja terveydenhuollon liittyvissä asioissa aviopareihin verrattavat oikeudet, mutta ulkoista adoptio-oikeutta uusi laki ei anna. Parisuhteensa keskenään rekisteröineistä tulee myös toistensa lähimmät omaiset.

Kroatiassa järjestettiin joulukuussa kansanäänestys 2013 perustuslakimuutoksesta, joka määrittää avioliiton perustuslaissa ainoastaan naisen ja miehen väliseksi. Kansalaiset vastasivat tuolloin kysymykseen "hyväksytkö, että avioliitto on miehen ja naisen välinen?", ja noin kaksi kolmesta kannatti rajoitusta. Sikäläinen katolinen kirkko sai masinoitua liikkeelle homoavioliittojen vastustajat samalla kun äänestysvilkkaus jäi matalaksi äänestyksessä, jonka tulos vaikuttaa konkreettisesti vain pieneen ihmisryhmään.

Kroatian hallitus päätti heti kansanäänestyksen jälkeen esittää parlamentille, että samaa sukupuolta olevia pareja varten luodaan elämänkumppanuutta koskeva lainsäädäntö.

Dalje.com: Croatia´s first civil union registered in Zagreb, 17 more requests
Yle: Kroatiassa rekisteröitiin ensimmäinen samaa sukupuolta olevien parisuhde
Kroatia hyväksyi lain samaa sukupuolta olevien elämänkumppanuudesta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!