Radio Helsingin "Ihan homona!" käsittelee sateenkaariasioita

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Kuva: Radio Helsinki / Ihan homona!

Pääkaupunkiseudulla kuuluva Radio Helsinki käynnistää suomalaisten "seksuaali- ja identiteettivähemmistöjen" asioihin liittyviä aiheita käsittelevän ohjelman. Tunnin mittainen puheohjelma lähetetään torstaisin kello 20 ja sitä vetää Yazka Love.

Ensimmäinen "Ihan homona!" lähetetään torstaina 4. syyskuuta. Radio Helsingin taajuus on pääkaupunkiseudulla 98,5 MHz, ja pääkaupunkiseudun pohjoispuolella 94,4 MHz. Lisäksi kanava on kuunneltavissa netissä.

Ensimmäisessä lähetyksessä vierana ovat Fox-kanavalla lastenohjelmia juontaneet ja Pikku Kakkosessa esiintyneet Mimi ja Kuku. Naiset rekisteröivät kesällä parisuhteensa, jonka jälkeen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa käynnistyi keskustelu siitä, voivatko homot tehdä lastenohjelmaa. Myöhemmin nousi toinen kohu kun naiset kertoivat heitä kohdellun kaltoin Ylellä työskentelynsä aikana. Ensimmäisessä ohjelmassa pohditaan myös sitä, miten ulostulo ja parisuhteen rekisteröiminen vaikuttivat adoptioon.

Sateenkaaria aiemminkin radioaalloilla

Helsingin radioaalloilla on aiemminkin lähetetty hlbti-teemaista ohjelmaa. Vuonna 1985 aloittaneessa Radio Cityssä kuultiin Puskaradio-nimistä ohjelmaa, ja myöhemmin nimeksi vaihtui Radio Toinen linja, sittemmin Radio Seta ja Radio HeSeta. Matkan varrella ohjelmien teko siirtyi Radio Citystä Lähiradioon. Helsingin seudun Setan päätettyä radiotoiminnasta luopumisesta, jatkoi radion aktiiviväki ohjelman tekemistä Lähiradion osana toimineen Radio KSL:n suojissa nimellä KimmoLiisa. Toiminta siirtyi nettiin, kun Radio KSL luopui omasta FM-radion toimiluvasta.

Esimerkiksi Ruotsissa hltbi-vähemmistöillä on ollut säännöllisiä radio-ohjelmia yhteisöjen hallitsemissa lähiradioissa kuin sikäläisen yleisradioyhtiön taajuuksillakin. Monissa maailman metropoleissa on hlbti-vähemmistöillä omia radioasemiakin.

Radio Helsinki: Ihan homona!
Facebook: Ihan homona!
Suomalaista hlbti-radiotoiminnan historiaa

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Jorma Hentilä
  • 5.9.2014, 1.05
Uutinen on epätarkka. Seta teki joidenkin vuosien ajan viikoittaista ohjelmaa sekä Radio Cityyn että Lähiradioon. edelliseen 30 ,imuuttia ja jälkimmäiseen 20 minuuttia.

Radio Toisen linjan ohjelmat tehtiin stiudiossa kelanauhalle. Lähiradion ohjelmia taas saatettiin ajaa ulos suorana.