Kuuban parlamentissa ensimmäistä kertaa erimielisyyttä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2


Kuuban parlamentti on koolla hyväksymässä hallituksen esittämiä lakeja. Hallituksen esitys työsuojelusta synnytti ensi kertaa keskustelua, kun Mariela Castro äänesti lakiesitystä vastaan. Siitä puuuttuvat maininnat hlbt-ihmisten suojasta.

Mariela Castro on presidentti Raoul Castron tytär. Hän toimii valtiollisen seksuaalivalistuskeskuksen johtajana. Viime vuosina hän on vahvasti ottanut kantaa hlbti-ihmisten oikeuksien puolesta, ja hän on ollut järjestämässä mielenosoituksia homofobiaa vastaan. Mariela Castro vieraili Suomessa toukokuussa 2010.

http://ranneliike.net/teema/mariela-castro-tapasi-suomalaista-hlbti-vakea?aid=4152

Kuuban parlamentissa on 612 kansanedustajaa, ja uutistoimisto AP:n mukaan tämä oli ensimmmäinen kerta, kun jossain äänestyksessä käytettiin EI-nappia. 52-vuotias Mariela Castro kertoi, että hän toivoo parlamenttiin lisää keskustelua, jotta aito demokratia toteutuisi. Politiikan asiantuntijat maailmalla sanovat, että tämä tapaus saattaa rohkaista myös muissa asioissa olemaan eri mieltä ns. virallisen linjan kanssa. Kuitenkin pitää muistaa, että Mariela Castro on tavallinen kansanedustaja, eikä hänellä ole erityisoikeuksia, vaikka onkin entisen hallitsijan, Fidel Castron sukulainen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kun Fidel Castro tuli valtaan 1959, kommunistit nopeasti aloittivat homojen ja lesbojen vainot. Homous nähtiin kapitalismiin kuuluvana ilmiönä. Monet kuolivat internointileireissä. Homoseksuaalisuus laillistettiin 1979, mutta sen jälkeen homoja ja lesboja rangaistiin epäsosiaalisesta käyttäytymisestä. Vuonna 2010 Castro pyysi anteeksi homojen kohtelua. Nykytilanteesta on vaikea saada luotettavaa tietoa, kun maassa ei ole lehdistön vapautta. Tulee kuitenkin tietoja, joiden mukaan poliisi yksittäistapauksissa saattaa käyttäytyä hyökkäävästi homoja kohtaan.

(lähde: queer.de)

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Jorma Hentilä
  • 20.8.2014, 11.08
Hesarin uutinen 20.8. kertoo Mariela Castron vastustaneen lakiesitystä, koska hän "olisi halunnut, että esityksessä olisi mainittu myös hiv-positiiviset ja transihmiset".

The Guardianin juttuun perustuvan uutisen mukaan lakiesityksellä vähennetään "rotu- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää".

Kokonaan hlbt-ihmisten suoja ei siis lakiesityksestä puuttunut, kuten queer.de kirjoittaa - sikäli kuin The Guardianiin on uskominen.

Olen saksalaisen queer.de -nettilehden uutisia lukiessani joutunut toistuvasti tekemään havainnon, jonka mukaan se "oikoo mutkia" yksityiskohdissa, on siis epätarkka.
Yle Teemalla esitettävässä sarjassa 'seksiä auringon alla' (Sunny side of sex, hollantilainen Sunny Bergman tekijänä) osa 3/4 käsittelee Kuubaa. Se näkyy vielä Yle Areenassa. Myös Mariela Castro ja HLBT-ihmiset ovat edustettuina.