Ex-gay-terapiat menossa "saattohoitoon"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Yhdysvalloissa yhdeksän nk. ex-gay-terapiaa käyttäneiden orgranisaatioiden johtajaa tai aktivistia on liittynyt mukaan kampanjaan, jonka tavoitteena on kieltää ex-gay-terapiat lailla kokonaan.

Lesbojärjestö National Center for Lesbian Rights - NCLR on käynnistänyt kampanjan nimeltään #BornPerfect (Syntynyt Virheettömänä). Kampanjan tavoitteena on muuttaa viiden vuoden kuluessa lakeja niin, että nk. eheyttäminen (ex-gay-terapiat) tulevat kielletyiksi kokonaan.

Kampanjaa tukemaan on lähtenyt yhdeksän aiemmin ex-gay-terapioita käyttäneiden järjestöjen, kuten Exodus International, johtajaa ja aktivistia. He julkaisivat avoimen kirjeen, jossa eheytysterapiat tuomitaan vaarallisina. He kertovat kukin kulkeneensa pitkän ja vaikean taipaleen todetakseen lopulta, että eheytysterapiat ovat toimimattomia ja vahingollisia erityisesti HLBT-nuorille. Terapioiden seuraukset noille henkilöille ovat saattaneet olla katastrofaalisia.

- Aiemmin ex-gay-johtajina toimineina olemme nähneet sen merkittävän vahingon mitä on seurannut yrityksistä muuttaa seksuaalista suuntautumista taikka sukupuoli-identiteettiä. Olemme lähteneet liikkeelle yhdessä vaatimaan eheytysterapioitten kieltämistä. Meidän vakaa näkemyksemme on se, että paljon hyödyllisempää on tukea, neuvoa ja opastaa HLBT-ihmisiä hyväksymään itsensä juuri sellaisina kuin he ovat, että he voisivat elää onnellista ja tasapainoista elämää. Tuemme täysin #BornPerfect -projektin tavoitteita.

Avoimessa kirjeessään sen allekirjoittajat toteavat myös, että suurin osa näitä "terapioita" käyttävistä toimii vain vähäisellä taikka kokonaan puuttuvalla psykologisella koulutuksella. Sen sijaan he tukeutuvat tiukkoihin uskonnollisiin periaatteisiin, joissa homoseksuaalisuus katsotaan "synniksi".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lesbojärjestö NCLR on työskennellyt parinkymmenen vuoden ajan saadakseen HLBT-nuorille suojaa vahingollisilta terapeuttisilta käytännöiltä. Kaliforniassa eheytysterapiat nuorille kieltävä laki saatiin voiman vuonna 2012. Seuraavana vuonna vastaava laki saatiin voimaan New Jerseyssä. Tällä hetkellä saman kaltaisia lakeja koetetaan saada voimaan useissa osavaltioissa.

NCLR:n toiminnanjohtaja Kate Kendell toteaa: "Kaikki tärkeimmät mielenterveysorganisaatiot ovat tuominneet nämä [eheytys-] käytännöt. Siitäkin huolimatta vielä joka päivä nuorten ihmisten elämiä tuhotaan [näillä käytännöillä]. Tavoitteemme on lopettaa tuollaiset toiminnat kerralla ja kokonaan".

NLRC:n lehdistötiedote
Yhdeksän ex.gay-terapiajohtajan avoin kirje

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!