Yle: Olavi Uusivirta sai KD-poliitikon tolaltaan

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 11
Olavi Uusivirta nimitettiin homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi keväällä 2012. Kesällä 2014 Uusivirta järkytti joensuulaista KD-poliitikkoa suutelemalla bändikavereitaan Ilosaarirock-tapahtumassa.

Kristillisdemokraatteja edustava joensuulainen kaupunginvaltuutettu Marjatta Räty kritisoi mielipidekirjoituksessa maakuntalehti Karjalaisessa laulaja-näyttelijä Olavi Uusivirran viikonloppuista esiintymistä Joensuun Ilosaarirockissa. Uusivirta esimerkiksi suuteli miespuolisia bänditovereitaan.

Räty oli vapaalipun saatuaan seuraamassa festivaalitapahtumaa ensimmäistä kertaansa. Hän purki kokemuksiaan mielipidekirjoituksessa, jossa aiheena olivat esimerkiksi lippujen korkeat hinnat ja esiintyjien antama esimerkikki nuorille. Räty pohti kirjoituksessaan sitä, että onko tällainen "nuorille tarjottava tämän päivän totuus perhe-elämästä".

- Tuntui ihan, että henki salpautuu, kun kuului huudot "menkää huoraamaan, menkää huoraamaan". Tuntui, että sydän pysähtää, että kuulenko minä oikein. Varmaan lähes 5-10 kertaa hän toisti sitä, sanoo Räty.

Uusivirta kuitenkin kiistää kehoitukset huoraamaan lähtemisestä. Hän sanoo, että Räty vääristelee asiaa tarkoituksella. Myös esityksen kuulleet vahvistavat Uusivirran käsityksen tapahtumien kulusta.

- Marjatta Räty on tässä ilmeisesti vähän tieten tahtoenkin vääristellyt mun sanomisia siellä lavalla. En ole koskaan ketään kehottanut huoraamaan, sanoo Uusivirta Ylen mukaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uusivirta kertoo, että hän on tavannut Reeperbahn-nimisen kappaleen alussa kysyä yleisöltä, että "oletteko käyneet huorissa tai oletteko vierailleet punaisten lyhtyjen alueella", ja harva käsi nousi ylös. Tämän jälkeen Uusivirta oli todennut, ettei niin kannatakaan tehdä, vaan "sen sijaan tarttukaa läheistänne kädestä kiinni ja antakaa hänelle vaikka suudelma". Uusivirta vahvistaa, että tämän jälkeen lavalla oli suudeltu bänditoverien kesken.

- Kaikki jäsenet hän kävi suutelemassa ja se ei ollut mikään poskipusu eikä -suukko, vaan se oli aivan näytös. Tuntui, että ei tämä voi olla totta Joensuun laululavalla sunnuntaina iltapäivällä. Vielä että he kaikki olivat miehiä ja kehotus oli, että vieruskumppanille tehdään samoin, toteaa Räty Ylen mukaan.

Räty myös vaatii, että esiintyjien ja esitysten laatu tarkastettaisiin huolellisesti ennakkoon. Rädyn sensuurivaatimuksiin Ilosaarirockia järjestävä Joensuun Popmuusikot ei kuitenkaan lämpene.

- Artisteilla on sananvapaus, emmekä halua rajoittaa heidän oikeuksiaan. En pysty kuvittelemaan, että Marjatta Rädyn haluamaa ohjelmistoa käytännössä rakennettaisiin. Popmuusikot kannattaa moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta, kuten tasa-arvoista avioliittolakia, sanoo toiminnanjohtaja Markku Pyykkönen Ylen mukaan.

Ilta-Sanomien kommenttiosiossa Rädyn kirjoitus on saanut osakseen huomattavan määrän huvittunutta kommentointia. Eräs kommentoija kirjoittaa, että "tämän kukkahatullisen poliitikon onni oli, ettei sattunut esim. Petri Nygårdin keikalle" ja toinen ihmettelee, että "eikö nuo maksa mistään mitään". Myös Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa Rädyn kirjoitus on herättänyt hilpeyttä - ja toisaalta vakavaakin keskustelua siitä, miten kapeakatseiset ihmiset voivat hankaloittaa yhdenvertaisuuskehitystä päästessään päättävään asemaan.

Uusivirta on ottanut aiemminkin kantaa moninaisuuden puolesta. Sateenkaariyhteisöt ry nimitti muusikko Olavi Uusivirran homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi vuonna 2012 kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä. Nyt Uusivirta haluaa lähettää terveisiä Rädylle.

- Maailma on monimuotoinen Marjatta. Myös rakkaus on monimuotoista. Ei ole vain yhtä totuutta rakkaudesta, toteaa Uusivirta.

Uusivirta kokee Rädyn kirjoituksen sopivan paremmin jollekin toiselle vuosikymmenelle kuin vuoteen 2014. Uusivirta ei pidä Rädyn kirjoituksena oikein keskustelun avauksenakaan, sillä hänen mukaansa järkiperäiset argumentit loistavat Rädyn kirjoituksesta poissaolollaan.

Yle: Joensuulaispoliitikko järkyttyi Olavi Uusivirrasta - miesten suuteleminen oli liikaa
Yle: Olavi Uusivirta festarisuutelusta: ´Maailma on monimuotoinen, Marjatta´
Ilta-Sanomat: Olavi Uusivirran konsertti järkytti poliitikon Ilosaarirockissa: ´Tuntui, että sydän pysähtää, että kuulenko minä oikein´

11 kommenttia

  • 1 / 11
  • Nuttura tiukalla
  • 16.7.2014, 16.53
Viikon paras uutinen! Kilahtaneet kukkahattutädit on ihan parasta!
Kenties rouva Rädylle oli käynyt featarihuumassa väärinkuulemisen lapsus freudiano?