Out'n loud -kuoron ensimmäinen levy julkaistu

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • JuhaniV
Outn loud -gaykuoron levykannen grafiikka Makla Laine

Out'n loud Helsingin gaykuoro - Helsingfors gaykör on julkaissut ensilevyn, joka ilmestyi tänä keväänä toukokuussa. Kuoron puheenjohtaja kertoo haastattelussa levyn syntyvaiheista.

Out'n loud -gaykuoron julkaisemassa ensimmäisessä levyssä kappaleita on yksitoista. Osa niistä on kymmenen vuotta täyttävän kuoron alkutaipaleelta. Levyn viimeinen kappale, nimeltään Tuuli, on sävelletty ja sanoitettu tilaustyönä tätä levyä varten ja se sai siis levyllä ensiesityksensä.

Levyn laulut ovat tyylilajeiltaan hyvinkin erilaisia, kuten kuoron oma ohjelmistokin. Mukana on euroviisusävelmiä, poppia, rockia aina jazziin saakka. Levyn esittelytekstissä Levyextrassa ( http://outnloud.fi/extra/ ) kerrotaan punaisen langan löytyvän sanoituksista. Niissä kerrotaan ystävyydestä, rakkaudesta ja ihmisten välisistä kohtaamisista raja-aitoja ylittäen.

Levyyn on selvästi panostettu. Se on laadukasta työtä. Levyn musiikkia on helppo lähestyä. Jotkut sanoituksista ja melodoista suorastaan jäävät soimaan mieleen kuuntelun jälkeenkin. Muutamassa laulussa miksaus olisi voitu säätää hieman toisin. Säestys tulee liikaa etualalle. Tämähän on kuitenkin kuorolevy, jolloin jokaisen kappaleen tulisi tuoda laulu selkeästi etualalle.

Kuoron puheenjohtaja Raimo Niukkanen kertoi haaveen tehdä kuoron oma levy lähteneen mietintään jo vuonna 2009. Suurimpana haasteena oli levyn tuottamisen arvioitu kustannus. Usean vuoden harkinnan jälkeen työhön päästiin vuonna 2013.

Levyn kannen tekstit paljastavat, että kuorolaisten lisäksi tuotantoon osallistui monessa eri vaiheessa huomattavan monta henkilöä.

Puheenjohtaja Niukkanen kertoi, että oman levyn tuottamisen arvioitiin olevan raskas ja työläs tehtävä. Se oli todellisuudessa kuitenkin arviotakin vaativampi. Levyn tuottaminen koettiin haasteena ja jokainen kuorolainen oli vahvasti mukana. Kaikki jaksoivat studiotyöskentelyn loppuun asti. Väliajoilla ja studioaikaa odotellessa, usein väsyneenäkin, lensi kuorolaisten kesken huumori. Se kevensi ja paransi tunnelmaa. Useimmat kuorolaiset olivat nyt ensi kertaa äänitysstudiossa. Se vaati hieman totuttelua.

Out'n loud -kuoro on alkujaankin kaksikielinen johtuen siitä, että kuorossa on mukana molempia kotimaisia äidinkielenään puhuvia. Kuoron kotipesä on ruotsinkielinen työväenopisto Arbis Helsingissä. Ohjelmistossa on lauluja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, näin myös nyt julkaistulla levyllä.

Raimo Niukkanen kertoo, että ohjelmistoa harjoitellaan kerran viikossa. Kahdesti vuodessa kuorolaiset tapaavat myös kuoroleirillä, jossa harjoittelun lisäksi vietetään mukavaa yhteistä aikaa.

Keikkoja kuorolla on viime aikoina ollut runsaasti: toukokuussa levynjulkistuskonsertti, kesäkuussa osallistuminen Various Voices –gaykuorofestivaaleille Dublinissa, heinäkuussa yhteiskonsertti Sydney Gay and Lesbian Choirin ja lesbokuoro Kaupungin Naisten kanssa sekä esiintyminen Pietarsaaren Pridessä, elokuussa Art goes Kapakka. Kymmenvuotisjuhlakonsertti on vuorossa 2.5.2015. Kuoroa voi myös tilata yksityistilaisuuksiin. Kuoro ottaa mielellään uusia laulajia mukaan, mieluiten lukukauden alussa syyskuussa, kertoi kuoron puheenjohtaja Raimo Niukkanen.

Levyextra. Sisältää levyn laulujen sanoitukset
Kuoron verkkosivut

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta