Helsingin 29. sarjakuvafestivaalit sateenkaaren väreissä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Helsingin 29. sarjakuvafestivaalit järjestetään 5. - 7. syyskuuta 2014.

5.–7. syyskuuta järjestettävät Helsingin 29. sarjakuvafestivaalit juhlistaa sateenkaarisarjakuvaa. Festivaalien sateenkaariteema näkyy useina erilaisina tapahtumina.

Yksi sateenkaariteemaan liittyvistä näyttelyistä on yhden kansainvälisesti kuuluisimman suomalaisen piirrostaiteilijan, Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin näyttely Tuhmat ruudut. Se avautuu MUU-galleriassa jo 28. elokuuta. Mukana on myös nuoria Tomin perintöä jatkavia taiteilijoita.

Ateneumissa nähdään puolestaan Tove Janssonin elämäntyötä esittelevä näyttely. Sateenkaariteemaan liittyvänä kansainvälisenä vieraana festivaaleille saapuu Sebas Martín (Espanja). Martín on erikoistunut homosarjakuviin ja hänen työnsä ovat olleet näkyvllä useassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavissa kampanjoissa.

Festivaalin satenkaariteema liittyy Setan 40-vuotisjuhlavuoteen, ja tämän vuoden teemaeläimenä toimii Joonas Rinta-Kannon luoma sateenkaaria ympärilleen syöksevä Säihkyturpa.

Festivaalit sisältää myös oman feministisen sarjakuvan ohjelmakokonaisuuden. Vieraina nähdään monia tasa-arvoteemoja korostavia piirtäjiä, kuten naisten elämästä ammentavat Kati Kovács, Tiitu Takalo ja Emmi Valve sekä sateenkaarielämää suositussa Nanna-sarjassaan kuvaava Tuuli Hypén. Yhteiskunnan normeja pohditaan Sarjakuva normikriittisyyden esitaistelijana -paneelikeskustelussa. Sateenkaariteemainen iltaklubi järjestetään lauantaina 6.9. ravintola Dubrovnikissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Festivaalien muihin kansainvälisiin vieraisiin kuuluu mm. Rutu Modan, Israelin kansainvälisesti tunnetuin sarjakuvataiteilija. Modan palkittiin Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla 2014 ja tarinoissaan Modan käsittelee mm. politiikan ja ideologioiden merkitystä ihmisten arkielämässä.

Muita vieraita ovat mm. Gabrielle Bell (Yhdysvallat), Anne Elizabeth Moore (Yhdysvallat) ja Hugleikur Dagsson (Islanti). Bell on yhdysvaltalaisissa indie-sarjakuvapiireissä suurta suosiota nauttiva brittiläis-amerikkalainen piirtäjä, joka kuvaa ironiseen sävyyn oman sukupolvensa elämää Brooklynissa. Moore on sarjakuvapiirtäjä, toimittaja ja yhteiskuntakriitikko, joka oli yksi ensimmäisistä sarjakuva-alalla työskennelleistä naisista Yhdysvalloissa. Hän perusti Ladydrawers-sarjakuvakollektiivin, jonka tavoitteena on tutkia tasa-arvon toteutumista sarjakuvateollisuudessa ja sarjakuvien sisällössä. Dagsson on tullut Suomessa tunnetuksi jo kymmenestä suomennetusta, tikku-ukkoja ja mustaa huumoria viljelevästä albumistaan.

Helsingin sarjakuvafestivaalit on Suomen sarjakuvaseuran järjestämä Pohjois-Euroopan suurin sarjakuvatapahtuma jossa vieraili viime vuonna 28 000 kävijää. Päätapahtumapaikkana toimii Lasipalatsin aukio ja lisäksi muita tapahtumapaikkoja on ympäri Helsinkiä. Tapahtumaan on iltaklubeja lukuunottamatta vapaa pääsy.

www.sarjakuvafestivaalit.fi

1 kommenttia

Tuonne olisi hyvä saada mukaan myös kuvia tunnetuista varhaishistorian maalauksista, joissa on selvästi homorakkaudesta kertovia piirroksia - eli ihan ensimmäisiä tunnettuja homo-sarjakuvapiirroksia.

http://www.connellodonovan.com/NajTunichDrawing.html

Kommenttia muokattu: 04.07.2014 klo 07:55