Poliittisen eliitin jakautuminen näkyy - Toronto Pride 2014

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1
Sateenkaari Toronto Pride 2014 -marssin jälkeen

Kanadan poliittinen eliitti tiukan linjan konservatiiveja lukuun ottamatta oli näkyvästi esillä Toronton kuusituntisella Pride-marssilla 29.6.14. Toronto Pride on toipunut hyvin vuonna 2006 Ottawassa valtaan tulleiden konservatiivien taloudellis-hallinnollisista vastatoimista. Toronto Pride menetti viime vuosikymmenen lopulla liittovaltion rahallisen tuen, jota oli annettu mm matkailullisin perustein. Pride painui mm tämän takia välillä punaisille luvuille. Konservatiivien linja karttaa tai väheksyä Pridea ei ole saanut juurikaan vastakaikua Priden taloudelle keskeisessä yritysmaailmassa.

Äskettäin vaalit voittanut Ontarion pääministeri Kathleen Wynne (liberaalipuolue) keräsi suuria suosionosoituksia marssin edetessä. Liittovaltiotason liberaalien johtaja Justin Trudeau tosin ehti näyttäytymään vain marssin järjestäytymisalueella Bloor-kadulla muun menon takia. Liittovaltiotason oppositiojohtaja Thomas Mulcair (NDP, demaripuolue) ajoi näyttävällä NDP-puolueen liikkuvalla lavalla. Ontarion provinssitason konservatiivien maltillisempaan siipeen kuuluva John Tory osallistui marssiin. Hän sanoi marssin osoittavan, kuinka ”pitkälle olemme Kanadassa tulleet”.

Toronton populistis-konservatiivinen mayor Rob Ford ei ollut paikalla, mutta marssissa nähtiin muutamia varsin aidon näköisiä Ford-imitaattoreita. – Tulin tänne, kun mökillä satoi, selitti yksi heistä. Viittaus mökkiin palautti mieleen sen, että Ford on vältellyt Pridea mökkiviikonloppuihin viitaten. Ford oli palaamassa töihin kahden kuukauden päihdehoitojakson jälkeen 30.6.

Massiivisuudestaan huolimatta Toronto Pridessa oli jalan marssijoita vain noin 12 000, eli huomattavasti vähemmän kuin Helsingissä. Torontossa päämarssin näyttävyydelle ovat keskeisiä liikkuvat esityslavat, autojen päälle sijoitetut näyttävät rakennelmat, toteuttajina puolueita, yrityksiä ja järjestöjä. Tällä kerralla niitä oli 350.

Marssin jälkijuhlan aikana alakaupungin yli pyyhkäisi sadekuuro. Sen jälkeen taivaalla nähtiin sateenkaari.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pridessa oli marssimassa myös nykytyylisen Toronto Priden arvostelijoita. Yksi ryhmä arvosteli tapahtuman ”korporoitumista”.

Pride tekee paljon yrityssopimuksia näkyvyydestä viikon aikana ja marsseilla. Durhamilainen AIDS-komitea purki kiukkuaan siitä, että Pride oli antanut yksinoikeudella sponsorointisopimuksen Trojan-kondomeille, mutta Trojan ei kuitenkaan ollut kyseiselle ryhmälle antanut ilmaistavaraa marssilla jaettavaksi. Lopulta ryhmä sai kolme tuhatta kondomia, mutta piti silti eettisesti vääränä, että yhdelle merkille annetaan yksinoikeus mainostaa marssilla.

Toronto Starin Pride-sivusto
Videoraportti Xtrassa

1 kommenttia

Katsojia oli yli 2 miljoonaa, lisaksi satoja muita: media ,police, medical ja ensiapu henkiloita, vendors-myyjia. Turvallisuus oli hyva ja helikoptereita kaytettiin vartiointiin.