Homoavioliitot ja rekisteröidyt parisuhteet USA:ssa (3.4.2009)

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

Massachusettsin korkein oikeus totesi vuonna 2003 homoavioliittokiellon perustuslain vastaiseksi. Seuraavana vuonna homoavioliitot tulivat voimaan ensimmäisessä USA:n osavaltiossa.

Connecticutin korkein oikeus kumosi homoavioliittokiellon 10. lokakuuta 2008 perustuslain vastaisena. Avioliittolupia alettiin myöntää 1. marraskuuta samana vuonna.

Kaliforniassa homo- ja leboparit saattoivat avioitua kesäkuusta 2008 lähtien, kuukausi sen jälkeen kun korkein oikeus totesi homoavioliittokiellon perustuslain vastaiseksi. Syyskuun 4. kansanäänestyksessä homoavioliittokielto tuli voimaan uudelleen. Tuhannet lain voimassa olessa vihityt homo- ja lesboparit odottavat oikeuden päätöstä, pysyvätkö solmitut liitot voimassa myös äänestyksen jälkeen.

Iowan korkein oikeus pääti 3.4.2009 yksimielisesti homoavioliittokiellon olevan perustuslain vastainen.

Vermontin edustajainhuone hyväksyi lakialoitteen, joka sallisi homoavioliitot. Ääniä ei tullut riittävästi kumoamaan kuvernöörin mahdollisen veton, joka estäisi lain voimaantulon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

New Hampshire, New Jersey ja Vermont hyväksyvät rekisteöidyt parisuhteet, jotka antavat melko paljon samoja oikeuksia kuin heteropareillakin on. Avioliiton täydellistä suojaa ne eivät kuitenaan anna.

Maine, the District of Columbia, Hawaii ja Washington antavat homopareille joitakin oikeuksia pariskuntina.

Lainsäätäjät New Hampshiressa ja Mainessa valmistelevat parhaillaan lakialoitteita, jotka sallisivat hyväksytyiksi tullessaan homoavioliitot.

Monimutkaisesta lakien tilkkutäkistä eri osavaltioissa on saanut aikaan varsin erikoisia seuraamuksia. Rhode Islandin korkein oikeus päätti joulukuussa 2007, että Massachusettsissa avioitunut samaa sukupuolta oleva pari ei voinut saada avioeroa Rhode Islandin perheoikeuden päätöksellä.

Yhdysvaltain liittovaltion korkein oikeus ei ole ottanut kantaa homoavioliittoihin, vaan antanut jokaisen osavaltion päättää asiasta itse.

Lisään Reutersin taulukkoon vielä yhden kohdan:
Bushin presidenttikaudella oikeisto ja ääriuskonnolliset ryhmittymät yrittivät Bushin avulla ajaa perustuslakimuutosta, joka olisi toteutuessaan kieltänyt kaikki homoavioliitot kaikissa osavaltioissa. Avioliitto olisi perustuslaissa määritelty silloin vain miehen ja naisen liitoksi. Aloite ei saanut riittävää kannatusta ja sen eteneminen tyssäsi kokonaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!