YK kannustaa homoseksuaaleja pelaajia ulos kaapista

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
Jalkapalloa pidetään maailman suosituimpana urheilulajina.

YK:n ihmisoikeusvaltuuttu Navi Pillay toivoo homoseksuaalien jalkapalloilijoiden käyttävän hyväkseen käynnissä olevien MM-kisojen tuomaa julkisuutta ja ilmaisevan avoimesti seksuaalisen suuntautumisensa. Kaapista tulleet pelaajat voisivat toimia esikuvina ja auttaa lisäämään muiden homoseksuaalisesti suuntautuneiden hyväksyntää.

Ruotsin television uutisesta kertoi Suomessa Ilta-Sanomat.

Navi Pillay antoi lausuntonsa maanantaina Genevessä YK:n ihmisoikeusneuvoston urheilun tasa-arvoa käsittelen kokouksen yhteydessä.

- Kannustan pelaajia, mies- ja naisurheilijoita puhumaan pelkäämättä avoimesti omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan, sanoi Navi Pillay.

- Pelaajien kaapistatulo on ainoa tapa saada hyväksyntä seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudelle. Pelaajat ovat suuria esikuvia, ja on tärkeää saada välitettyä tätä viestiä yleisölle, sanoi Pillay.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pillay pitää häpeällisensä sitä, että monien ihmisten on yhä piiloteltava todellista minäänsä.

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut 2014 pelataan Brasiliassa. Meneillään oleva tapahtuma on järjestyksessään lajin 20. maailmanmestaruuskilpailut. Kaikkiaan 32 joukkuetta mittelee jalkapallon maailmanmestaruudesta 12. kesäkuuta - 13. heinäkuuta. Jalkapalloa pidetään maailman suosituimpana urheilulajina.

Brasilian MM-kisatkaan eivät ole välttyneet homofobisilta tapauksilta: Meksikon fanit ovat huudelleet Kamerunin maalivahdille Charles Itandjelle, ja asiaa selvitetään parhaillaan. Joidenkin tietojen mukaan vastaavaa huutelua on tapahtunut muissakin peleissä, sekä meksikolaisten että brasilialaisten fanien taholta. Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on ilmaissut puuttuvansa fanien huuteluun, ja kyseisten maiden joukkueita voidaan rangaista fanien huutelun vuoksi.

Monissa maissa on pyritty viiime vuosina puuttumaan lajin piirissä esiintyviin homofobisiin ilmiöihin, ja myös FIFA on ottanut asiakseen homofobisten ilmiöiden kitkemisen.

Jalkapalloilun huippupelaajissa ei juuri ole kaappinsa ovia avanneita. Poikkeuksen tekee Saksan maajoukkueessa pelannut Thomas Hitzlsperger, joka päätti valioliigauransa päätettyään tuli kaapista ulos saksalaisessa Die Zeit -lehdessä.

SVT: FN uppmuntrar homosexuella spelare
Ilta-Sanomat: YK:n ihmisoikeusvaltuutettu: Futaajat, tulkaa kaapista
Tunnettu saksalaisjalkapalloilija kaapista

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!