Kathleen Wynne voitti ja ylisti Ontarion vapaamielisyyttä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 2
Wynne vaali-iltana Toronto Starin nettisivuilta kuvattuna

Ontarion avoimesti lesbo pääministeri Kathleen Wynne nosti vaaleissa 12.6 Ontarion liberaalit jälleen enemmistöasemaan. Vanhoillisia ja homofobisia asenteita usein heijastanut Ontarion konservatiivijohtaja Tim Hudak erosi tuloksen selvittyä.

Kiittäessän kannattajia vaali-iltana Wynne totesi, että Ontariossa ”kuka tahansa voi olla pääministeri” ja ylisti maakunnan avomielisyyttä.

Wynne on Ontarion ensimmäinen vaaleilla valittu naispääministeri. Provinssiparlamentin hajottamiseen päättynyt hallituskausi oli kesken kautta eronneen Dalton McGuintyn aloittama.

Nyt eroamaan joutunut konservatiivijohtaja Hudak oli aiemmin näkyvästi arvostellut Wynnen seksuaalista suuntautumista, mutta viime aikoina vähemmän. Konservatiivien tappion syyksi on arveltu mm kampanjaa julkista sektoria vastaan, Hudak uhosi poistavansa sata tuhatta virkamiestä.
Liberaalit saivat nyt 58 paikkaa (edellisessä parlamentin hajottamisaikana 48), konservatiivit 28 (37) ja demarit (NDP) 21 (21). Ontarion provinssiparlamentissa on 107 paikkaa. Vaaleihin mentäessä yksi paikka oli tyhjä.

Kanadan arvokentässä liberaalit ovat nyt vallassa sekä Ontariossa että Quebecissä. Tilanne hankaloittaa konservatiivijohtoisen liittovaltiohallituksen ja pääministeri Stephen Harperin asemaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ontarion vaalitilanne syntyi siitä, että provinssin demarit (New Democrats) eivät hyväksyneet vähemmistöhallituksen budjettia. Wynne pyysi silloin paikalliskuvernööriä kutsumaan uudet vaalit.
Eroamaan joutunut konservatiivijohtaja Tim Hudak oli haaveillut toistavansa 1990-luvun alun konservatiivivallan Ontariossa. Vuoden 2011 provinssivaaleissa Hudak onnistui pudottamaan liberaalit vähemmistöön, mutta koska liberaaleilla kuitenkin oli suurimman puolueen asema, he muodostivat hallituksen. 90-luvun alun jyrkän konservatiivinen pääministeri Mike Harris on ollut Hudakin henkinen esimerkki ja taustatuki.

Äänestysaktiivisuus Ontariossa kääntyi nousuun ensimmäisen kerran sitten vuoden 1990. Nyt äänestämässä kävi 52 prosenttia oikeutetuista. Provinssin 9.2 miljoonasta oikeutetusta äänesti 4.8 miljoonaa. Vuonna 1990 äänestysprosentti oli 64.4.

Wynnellä on erityinen suhde vaalipiirinsä suomalaistaustaisiin ja hän on myös pääministeriaikanaan käynyt suomalaisyhteisön tilaisuuksissa. Wynnen vaalipiiritoimisto sijaitsee Toronton suomalaisen vanhainkodin talossa Eglinton Avenuella (East).

Uutinen Toronto Starissa
Wynnen ja puolisonsa jouluhaastattelu 2013

2 kommenttia

Onko hanen toimisto Suomikodissa,Finnhome.? You met her last time you were here.

Kommenttia muokattu: 20.06.2014 klo 14:54
Toimisto on Eglinton Eastilla suomalaisen vanhainkodin katutasossa. Olen tavannut muutaman kerran kyllä, mutta tunteminen on mediatyön tasolla, pitempiä keskusteluja ei ollut - paitsi kerran Ontarion (minulle) käsittämättömästä koulutuspolitiikasta. Mieleen on jäänyt erityisesti muuan mediatilaisuus, jonka konservatiivien Hudak ilmoitti jättävänsä väliin, koska "ei halunnut olla samassa huoneessa" Wynnen kanssa. Wynne ei paikaltaan hievahtanut, joten Hudak pysyi ulkona. Now Hudak himself is out..

Kommenttia muokattu: 20.06.2014 klo 15:59