Conchita Wurst -mielenosoitus hajotettiin Moskovassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Poliisi hajotti Itävallan euroviisuvoittajalle Conchita Wurstille omistetun mielenilmauksen lauantaina. Kaksi mielenilmaukseen osallistunutta naista pidätettiin ja sateenkaariliput takavarikoitiin.

Alunperin lauantai 31.5. oli Moskovan pride-tapahtuman päivämäärä, mutta viranomaiset eivät antaneet sen järjestämiselle lupaa.

Mellakkapoliisin lauantaina keskeyttämä mielenilmaus järjestettin kaupungin keskustassa, vastapäätä pormestarin virkataloa. Sama paikka on perinteisesti ollut pride-tapahtuman näyttämö.

Osana mielenilmausta Wurstin kappaletta Rise Like A Phoenix soitettiin äänekkäästi sateenkaarilipuilla koristellun pitkin Moskovan katuja ajaneen Ladan kaiuttimista, ja pari mielenosoittajaa liehutti kattoikkunasta sateenkaarilippuja.

Muutamien aktivistien järjestämän mielenilmauksen järjestäjät perustelivat tempausta sillä, että he halusivat kiinnittää huomiota hlbti-ihmisten asemaan Venäjällä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viranomaiset eivät anna seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia penääville mielenosoituksille lupaa. Pride-tapahtumien lupa evätään, koska tapahtumat johtaisivat poliisin mukaan välivaltaan. Venäjän lainsäädäntö lisäksi kieltää ns. homopropagandalailla kaikenlaisten heteroihanteesta poikkeavien suhteiden julkisen esilläolon.

Uutistoimisto AP:n mukaan mielenosoittaja Dana Frieder kertoo käsikirjoituksen olevan sama joka vuosi: "Me osoitamme mieltämme, poliisi keskeyttää meidät ja meidät vapautetaan kaksi tuntia myöhemmin".

"Se on masentavaa, mutta emme pelkää poliisia - me pelkäämme homofobikoita, ja toivomme, etteivät he tule tänne", sanoi Fieder.

Moskovalaisvirkamies sanoi aiemmin, ettei tapahtumaa voi järjestää. Hän viittasi perusteluissa ns. homopropagandalakiin ja yhteenottojen uhkaan sateenkaariväen ja vastustajien välillä.

AP ei ole voinut tarkistaa, saivatko pidätetyt ihmiset saaneet syytteitä.


Mielenilmausten yhteydessä eräs nuori nainen pidätettiin, koska hänelle oli meikattu parta.

Itävallan Conchita Wurstin euroviisuvoitto on hermostuttanut monia konservatiiveja Venäjällä ja muuallakin Itä-Euroopassa. Venäjä on myös suunnitellut irtautuvansa Euroviisuista, ja järjestävänsä omat vaatimuksensa täyttävät kilpailut itse. Venäläisyleisö ei kuitenkaan ole valtaapitävien kanssa samoilla linjoilla; Itävallan esitys sai Venäjältäkin merkittävissä määrin yleisöääniä.

Euroviisut Rise Like a Phoenix -kappaleellaan voittanut Conchita Wurst on 25-vuotiaan itävaltalaisen drag-taiteilija Tom Neuwirthin hahmo. Hahmon merkillepantava yksityiskohta on se, että tämän piirteet ovat hyvin naiselliset, mutta tällä on parta. Wurstia nimitetäänkin yleisesti "parrakkaaksi naiseksi".

PinkNews: Russia: Two detained by police at Moscow Pride rally
Yle: Mellakkapoliisi pidätti Conchita Wurst -mielenosoittajia Venäjällä – ajelivat Ladalla ja soittivat euroviisujen voittajalaulua
HS: Mellakkapoliisi hajotti Conchita Wurst -mielenosoituksen Moskovassa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!