Pirkanmaalla valmistaudutaan leimautumaan yhdenvertaiseksi

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1
Pirkanmaan Seta järjestää Pirkanmaan Priden 6.–7.6.2014.

Pirkanmaan pride - Leimautumispäivät järjestetään Tampereen "tapahtumien superviikonloppuna" 6.–7.6.2014. Pride-tapahtuman teemaksi on valittu on "Leimaudu yhdenvertaiseksi".

Werstaalla aukeaa jo 3. kesäkuuta valokuvaaja Jyrki Kallion "Who Is Who - Who Are You" -valokuvanäyttely. Näyttely on auki 29.6. asti. Syksyllä näyttelyä voi käydä katsomassa Telakalla.

Perjantaina 6.6. Tampereen pääkirjasto Metsossa esitellään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sivuavia kirjoja, Werstaalla järjestetään "normikriittinen näyttelykierros", Hiv-tukikeskuksessa on mahdollisuus anonyymiin ja maksuttomaan hiv-pikatestaukseen, Pride-Koirakahvila Vainussa pidetään tietovisalla ryyditetty koirallisten sateenkaari-ihmisten tapaaminen ja perjantai-illan päättää Mixeissä järjestettävät pride-sinkkubileet.

Lauantaina 7.6. alkaa Tullikamarinaukiolla kello 12.30 Leimaudu yhdenvertaiseksi -pride-marssin järjestäytyminen. Kulkueen on määrä lähteä liikkeelle kello 13.30 ja edetä Itsenäisyydenkatua ja Hämeenkatua, Keskustorin kautta Raatihuoneen editse Laikunlavalle, jossa kulkueen saavuttua perille käynnistyy päätapahtuma.

Laikunlavan päätapahtumassa sateenkaarijulistuksen antaa Tampereen valtuuston pj Sanna Marin. Syksyllä avautuvan Tom of Finlandin kirjenäyttelyn kunniaksi pride-marssille rohkaistaan pukeutumaan stereotyyppisiksi sateenkaarihahmoiksi. Paras asu valitaan huutoäänestyksellä Laikunlavalla. Palkinnon ojentaa Miss Gay Finland 2013 Leena Luuri.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lauantai-iltapäivän aikana Werstaalla on sateenkaariperhetapaaminen ja sateenkaarihankkeiden esittäytymisiä. Vanhassa kirkossa järjestetään alkuillasta sateenkaarimessu. YO-talolla tanssitaan alkuillasta "aikuiseen makuun" ja loppuillasta juhlitaan Juhlaleimareiden merkeissä. Mixeissä puolestaan järjestetään "Pannaan halvalla" -ilta.

- Leimautumispäiviä ja -bileitä (Leimarit®) on juhlittu Tampereella jo 26 vuotta. Idea ”leimautua” sai alkunsa sisäänpääsyleimoista, joilla tehtiin tiettäväksi mitä seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöä kukin edusti. Leimautumalla tultiin ulos kaapista. Nykyisin Leimautumispäivillä ja Leimareissa käytetään yhtä, kaikkia yhdistävää leimaa, sillä jokaisella on seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti ja oikeus määritellä – tai olla määrittelemättä – ne itse. Päivien aikana kukin voi tulla kaapista mistä tahansa haluamastaan tai kannattamastaan syystä riippumatta poliittisesta näkemyksestä, sosiaalisesta asemasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, uskonnollisesta ajattelusta, terveydentilasta, iästä, etnisestä taustasta, vammaisuudesta tai muusta tekijästä, valotetaan "leimautumisen" historiaa tapahtuman verkkosivuilla.

Pirkanmaan Pride -tapahtuman järjestää Pirkanmaan Seta, ja tapahtumaa suojelee Tampereen kaupunki. Pirkanmaan pride on osa valtakunnallisen Setan 40-vuotisjuhlallisuuksia. Tampereella on "tapahtumien superviikonloppuna" runsaasti muitakin tapahtumia.


Tampereella vietetään kesällä toistakin pride-henkistä tapahtumaa. Tori-tapahtuman ja iltaohjelmaa sisältävä "Tampere Pride -Kulttuuritapahtuma ja Sateenkaarifestivaali" järjestetään 17.-20. heinäkuuta.

Pirkanmaan priden lisäksi Suomen pride-kesään kuuluvat Helsinki Pride 23.-29. kesäkuuta 2014, Åland Pride / Ahvenanmaan Pride 16. - 19. heinäkuuta ja Jeppis Pride Pietarsaaressa 25.-26. heinäkuuta 2014. Lähialueilla Tallinnassa vietetään Baltian Pridea 2. - 8. kesäkuuta ja Tukholman pride on 28.7. - 2.8..

Pirkanmaan pride: ohjelma
Pirkanmaan pride Facebookissa
Tampereen tapahtumatoimisto: Pirkanmaan pride on osa Tampereen superviikonloppua

1 kommenttia

Tutustuin vasta äsken Pirkanmaan Priden ohjelmaan, jossa kerrotaan tarkemmin tämän päivän ja huomisen tapahtumista.
Pride-marssille kokoonnutaan huomenna lauantaina klo 12. Marssin jälkeen alkaa päätilaisuus klo 13.30, jonka aluksi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin julistaa sateenkaarirauhan. Tällä sivulla on yksityiskohtaisempi selvitys kaikista tapahtumista:

http://www.pirkanmaanseta.fi/pride/ohjelma/

Toiminnanjohtaja Mikko Väisänen kertoo Ylen haastattelussa muun muassa, että ”tottakai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat meidän kärkemme, mutta kutsumme kaikki marssimaan meidän myönteiseen mielenosoitukseemme yhdenvertaisuuden hyväksi ja puolesta”.

http://yle.fi/uutiset/superviikonloppu_houkuttaa_tuhannet_tampereelle__mihin_naista_sina_aiot/7283134
---
Tänä vuonna en osallistunut edes homo- ja transfobian vastaisen päivän tilaisuuksiin, joten nyt on aika aktivoitua. Otan kameran mukaan eli jos vanha kamerani toimii moitteettomasti eikä rankkasadekaan yllätä, julkaisen kuvia paraatista noin viikon kuluttua.