Kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Risikko: ei adoptio-oikeutta samaa sukupuolta oleville pareille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat keskustelivat lauantai-iltapäivänä Tampereella arvokysymyksistä. Aiheena oli myös parhaillaan käsiteltävänä oleva tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö.

Jan Vapaavuori ja Alexander Stubb aikovat äänestää eduskunnassa tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön puolesta, mutta Paula Risikko ilmoittaa olevansa lakiuudistusta vastaan, koska hän suhtautuu kielteisesti ulkoiseen adoptio-oikeuteen.

- Jotkut maat eivät antaisi orpoja lapsiaan adoptoitavan Suomeen, jos meillä olisi homoparien adoptio-oikeus ja tiedän sen omasta kokemuksesta. Kuuntelen kyllä lakivaliokunnan selvityksen asiasta herkällä korvalla, perusteli Risikko kantaansa.

Risikon näkemystä kritisoivissa kommenteissa on kuitenkin muistettu, että adoption lähtömaassa tehdään päätökset uusista adoptiovanhemmista. Oikeus hakea adoptiota ei myöskään johda automaattisesti adoptioon, sillä jokainen adoptio on harkinnanvarainen ja adoptioprosessiin kuuluvat viranomaisselvitykset, joissa lähtökohtana on lapsen paras. On myös hämmästelty sitä, pitääkö suomalaista lainsäädäntöä Risikon mielestä rakentaa niiden maiden ehdoilla, joissa yhdenvertaisuutta ja jopa ihmisoikeuksia ei kunnioiteta.

Paula Risikko on nykyisen hallituksen sosiaali- ja terveysministeri. Risikolla ja hänen puolisollaan on vuonna 2006 Kiinasta adoptoitu tytär.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vapaavuoren mukaan samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus ei olisi keneltäkään pois. Stubb puolestaan korosti avioliiton symbolista merkitystä, sen lisäksi että kysymys on yhdenvertaisuudesta lain edestä.

Verkkouutiset: Kokoomuskisa Tampereella: Ihmisarvoa, sivistystä, vapautta, vastuuta ja oikeudenmukaisuutta
Iltalehti: Risikko ei kannata adoptio-oikeutta homoille

6 kommenttia

Muiden maiden asenteiden taakse piiloutuminen onkin paras tapa kääntää huomio pois siitä, ettei Paula Risikko itse tekopyhästi olisi antamassa samaa sukupuolta oleville edes sitä onkea (mahdollisuutta hakea adoptiota) lainatakseni hänen itsensä markkinoimaa kielikuvaa politiikastaan.

Ilmeisesti Risikko jättäisi myös sen perheen ulkopuoliseen adoptioon viranomaisten kelpuuttamaa samaa sukupuolta olevaa paria symboloivan, omin voimin happea haukkaamaan pyristelevän delfiinin avutta - tai pikemminkin hukuttaisi sen.

Kommenttia muokattu: 18.05.2014 klo 14:58
  • 2 / 6
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 18.5.2014, 17.51
Risikolla itsellään on kokemusta siitä, kuinka heteroparienkin on vaikea adoptoida lapsia ulkomailta. Jos ulkoinen homoadoptio sallitaan, niin se luonnollisesti vaikeuttaa heteroparienkin adoptiomahdollisuuksia entisestään. En ymmärrä, miksi homotahot eivät jaksa hyväksyä tätä. Ei siis voida sanoa, ettei homoliittolaki ole keltään pois, sillä se on pois esimerkiksi adoptiota hakevalta heteroparilta. Näin niinkun yhtenä esimerkkinä, haittavaikutuksia on tietysti useita muitakin.