David Bowie -näyttely maailmankierroksella

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 3

Lontoolaisen Victoria and Albert -museon "David Bowie" -näyttely on toukokuusta elokuun alkuun lainassa Berliinin Martin Gropius Bau -talossa. Tagesspiegel-lehti jututti David Bowie'a.

Englantilaislaulaja eli kolme vuotta, 1976-78, Berliinissä, ja kolme hänen tärkeintä albumiaan on siellä tehty. Hän eli Hauptstrasse 155:ssä muusikkokumppaninsa Iggy Popin, amerikkalaisen rocklaulajan kanssa. Moni asia on lähtemättömästi mielessä. Usein he kävivät Wannseellä eräässä ravintolassa, jossa syötiin linnunmaksaa.

Se oli Bowielle monella tavoin vapauttava aika. Hän yritti ystävien avulla päästä eroon kokaiinista ja suurta tähteä ei Berliinin kaduilla tunnistettu. Siellä oli aikaa miettiä, mitä he elämältä oikeasti odottivat.

Yhteiselo muusikkokaverin kanssa ei pitkään sujunut ongelmattomasti. Yhteiskämpässään he olivat liian erilaisia. Päiväjärjestys ja tavat olivat erilaisia. Iggy söi jääkaapista yleensä kaiken, mitä löysi, eikä tuonut uutta tilalle. David kävi usein KaDeWessa ruokaostoksilla, mutta parin tunnin päästä jääkaappi oli jälleen tyhjä. Iggy muutti naapuriin. Yöelämäänsä he viettivät Exitissä, Dschungelissa tai Romy Haagin klubilla. Romy oli silloin Bowien rakastettu ja kuljetti häntä paikallisena oppaana eri paikkoihin.

Musikaalisesti se oli tärkeä elämänvaihe. Berliinissä syntyi kolme tärkeintä pop-albumia: „Low“, Heroes“ ja „Lodger“.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

David Bowien "myyttisiä" Berliinin vuosia ja hänen lempipaikkojaan esitellään kesän aikana turistiajeluilla. Käydään mm. legendaarisessa Anderes Ufer -kahvilassa, jossa hän usein söi aamiastaan ja poltteli aamusauhut. Anderes Ufer tunnettiin homobaarina, mutta se lopetti yli 10 vuotta sitten ja nyt tilalla on Café Neues Ufer. Baari oli Bowien asunnon naapurissa: Hauptstrasse 157.

Bowie'a ei tunnistettu ja sen vuoksi hän sai liikkua rauhassa. Usein hän kävi Berliinin museoissa, erityisesti Brücke-museossa. Museon expressionismiajan taiteilijat tekivät syvän vaikutuksen, mm. Otto Müller, jonka työt inspiroivat häntä myös hänen omassa taidetuotannossaan. Müllerin teokset vaikuttivat myös Heroes-albumin musiikkiin. Vaikutusta oli myös Berliinin muurilla, joka näkyi suoraan äänitysstudion ikkunasta.

Laulu „Yassasin“ sai vaikutteita turkkilaisista naapureista. Vielä nyt, viime vuosina, Berliinin muistot ovat vaikuttaneet. Balladissa „Where Are We Now?“ hän vaeltelee Potsdamer Platzilta KaDeWe-tavarataloon.

------

David Bowie syntyi tammikuussa 1947 varsin vaatimattomiin oloihin Lontoon Brixtoniin. Taloudellinen tilanne ei ollut kehuttava ja veli oli henkisesti jälkeenjäänyt. David osoitti musikaalisen lahjakkuutensa jo 13-vuotiaana, kun hän koulukonserteissa sai arvostusta sekä muilta oppilailta että opettajilta. 16-vuotiaana hän perusti oman bändin. 1969 oli vuorossa kuuluisa The Spiders from Mars. Erityisesti herätti huomiota pukeutuminen. Bowie alkoi näyttää yhä enemmän naiselta.

Ziggy Stardust –albumi 1972 oli menestys. Hän näytti siihen aikaan androgyyniltä (sitä käsitettä ei silloin vielä tunnettu), ja lehdet kirjoittivat hänestä biseksuaalina. Hän alkoi kierrellä Lontoon gay-yöelämässä. Konsertti 1973 Lontoon Hammersmtih Oreonissa oli valtaisa menestys. Kriitikot paheksuivat sitä, että hän menestyksen tähden ”näyttelee” biseksuaalia. Vuonna 1975 alkoi myös elokuvaura. Ensimmäisessä elokuvassaan hän näyttelee myös androgyynia. Ja sitten seurasivat Berliinin vuodet.

Näyttely on maailmankierroksella. Berliinistä se jatkaa Chicagoon, ja sitten Pariisiin ja Hollantiin.

Bowien avaimet Hauptstrasse 155:n asuntoon

3 kommenttia

Ihan hyvä juttu, muutama tarkennus.

Bowien Berliinivuosien tärkein yhteistyökumppani oli tuottaja Brian eno, ei Iggy pop. Enon kanssa syntyi Krautrokin inspiroimat kokeelliset levytykset ja kuten myös Iggyn Idiot ja Lust For Life albumit. Enon vaikutus on suurempi kuin mitä Bowie antasa ymmärtää. Vaikka Low, Heroes ja Lodger tunnetaan Berliini-trilogiana, näistä vain Heroes levytettiin kuuluisalla Hansa-studiolla.

Bowie tunnettiin myös Berliinissä, useimmiten hän sai olla rauhassa. Berliiniläiset ovat/olivat siitä leppoisia että antoivat kuuluisuuden olla.

Romy Haag ja Bowie eivät koskaan ole todistetusti olleet rakastavaisia, ystäviä kyllä. Haagin vaikutus näkyy Bowien esimerkiksi Boys Keep Swinging videon lopun drag hahmoissa: huulipunan pyyhkivä ele oli suoraan varastettu Romy Haagin esityksistä.

"1969 oli vuorossa kuuluisa The Spiders from Mars." - David Bowien taustabändi alkoi muodostumaan 1970 Hype nimisestä projektista, vuonna 1972 se sai nimekseen The Spiders from Mars kuuluisuuteen johtaneen konseptialbumin The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.
Vaikka pukeutuminen herätti huomiota, enemmän herätti musiikki ja lyriikat. Vaikutus näkyy niin punkissa kuin 1980-luvun musiikissa ja muodissa pitkälle tähän päivään.

"Bowie alkoi näyttää yhä enemmän naiselta." - Ei naiselta, vaan tarkoituksellisesti androgyynilta. Rooleja sekoittavaan imagoon kuului myös avoin bisesuaalisuus, jonka Bowie on myöhemmin kieltänyt.

"Ensimmäisessä elokuvassaan hän näyttelee myös androgyynia." Nicholas Roegin ohjaamassa elokuvassa The Man Who Fell To Earth Bowie näyttelee avaruusolentoa.

Bowien velipuoli Terry Burns ei ollut henkisesti jälkenjäänyt, vaan kärsi skitsofreniasta ja teki itsemurhan. Veljen sairaus ja oma mahdollinen mielisairaus ja siitä syntynet pelot ovat vahvasti läsnä Bowien tuotannossa läpi koko uran. Lähemmin veljen kuolemaa Bowie käsittelee vuoden 1993 biisissä Jump They Say.