Tutkimus selvitti suhtautumista homoseksuaalisuuteen 40 maassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Pew Research on tutkinut 40 maassa vallitsevia asenteita moraalisuuden näkökulmasta. Tutkituista maista vähiten kielteisenä homoseksuaalisuus nähtiin Espanjassa. Ghanassa kielteisyys oli suurinta. Suomi ja muut Pohjoismaat eivät olleet mukana tutkimuksessa.

Tutkimuksessa selvitettiin myös suhtautumista avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin, uhkapeliin, aborttiin, esiaviolliseen seksiin, alkoholinkäyttöön, avioeroon ja ehkäisyyn.

Yli puolessa tutkituista 40 maasta homoseksuaalisuus katsottiin ei-hyväksyttäväksi, ja seitsemässä maassa kielteisesti suhtautuvia oli 90 prosenttia tai enemmän.

Homoseksuaalisuuteen hyväksyvimmin suhtautuvat maat ovat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. USA:ssa homoseksuaalisuuden hyväksyntä on selvästi vähäisempää kuin Kanadassa.

Espanjassa vastaajista kuusi prosenttia ei hyväksy homoseksuaalisuutta. Saksassa vastaava prosenttiluku on kahdeksan, Ranskassa ja Tsekissä 14, Kanadassa 15 ja Britanniassa 17. Kanadassa ja Ranskassa asia nähtiin muita vähemmän moraaliin liittyvänä kysymyksenä, ja tsekkiläiset katsoivat useimmin (56%) homoseksuaalisuuden olevan moraalisesti hyväksyttävää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Euroopan Kärkijoukosta selvästi erillään olivat kuitenkin Puola ja Kreikka, joissa lähes puolen mielestä homoseksuaalisuus ei ole hyväksyttävää.

Venäläisistä 72 prosenttia näkee homoseksuaalisuuden moraalisesti ei-hyväksyttävänä ja vain yhdeksän prosenttia näkee homoseksuaalisuuden hyväksyttävänä. Samoin yhdeksän prosenttia ei näe asiaa moraalikysymyksenä.

Latinalaisessa Amerikassa Argentiina ja Chile ovat tutkimuksen vähiten kielteisiä maita. Brasilia ja Meksiko tulevat näiden jälkeen. Venezuelassa ja Boliviassa homoseksuaalisuutta ei-hyväksyttävänä pitää vastanneista noin puolet. Kielteisintä suhtautuminen on El Salvadorissa, jossa homoseksuaalisuutta pitää ei-moraalisena 70 prosenttia.

Lähi-idän maista Israelissa suhtautuminen on vähiten kieleteistä. Siellä 43 prosenttia vastaajista katsoo homoseksuaalisuuden olevan moraalisesti ei-hyväksyttävää. 27 prosenttia katsoo, että homoseksuaalisuus on hyväksyttävää ja neljänneksen mielestä kyse ei ole moraaliin liittyvästä kysymyksestä. Turkissa ja Libanonissa kielteisesti suhtautuu noin 80 prosenttia vastaajista. Tunisiassa, Palestiinan alueella, Jordaniassa ja Egyptissä kielteisesti suhtautuu yli 90 prosenttia.

Aasian ja Tyynenmeren alueella Australiassa homoseksuaalisuutta ei hyväksy 18 prosenttia ja kolmannes hyväksyy. Lähes puolet ei näe asiaa moraalisena kysymyksenä. Japanissa ei-hyväksyviä on 31 prosenttia, hyväksyviä 38 prosenttia, ja neljännes ei näe asiaa moraalikysymyksenä. Etelä-Koreassa, Kiinassa, Filippiineillä ja Intiassa kielteisesti suhtautuvia on yli puolet. Erityisen kielteistä suhtautuminen on Pakistanissa, Malesiassa ja Indonesiassa.

Saharan eteläpuolisen Afrikan maista Etelä-Afrikassa homoseksuaalisuuteen suhtaudutaan vähiten kielteisesti. Siellä kielteisesti suhtautuneiden osuus on 62 prosenttia. Hyväksyvien osuus on 18 prosenttia, ja 12 prosentin mielestä asia ei ole moraalikysymys. Senegalissa 68 prossenttia katsoo homoseksuaalisuuden olevan ei-hyväksyttävää. Nigeriassa ja Keniassa homoseksuaalisuuteen kielteisesti suhtautuvia on yli 80 prosenttia, Ugandassa 93 prosenttia ja Ghanassa 98 prosenttia.


Pew Research Center on sitoutumaton amerikkalainen, Washington DC:ssä toimiva ajatushautomo, joka julkaisee tietoa yhteiskunnallisista kysymyksistä, yleisestä mielipiteestä ja demografisista trendeistä Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Se kerää tietoa esimerkiksi mielipidetutkimuksilla, väestötutkimuksilla ja mediasisältöjä seuraamalla.

Global Views on Morality / homosexuality
GayStarNews: New poll finds Spanish people disapprove of gays the least

2 kommenttia

Huomattiinkohan kyselyssä kysyä, kuin moni ei hyväksy heteroseksuaalsuutta tai pitää sitä moraalisesti ei-hyväksyttävänä?

Vaikuttaa abrahamisen uskonnon asema yhteiskuntahallinnossa korreloivan moraalisen hyväksymättömyyden kanssa. Eli abrahamisuus tuottaa "huonoa" moraalia.

Kommenttia muokattu: 22.04.2014 klo 18:00
Kas kun et human penää bissejen ja transujen hyväksymisestä kyselyä, näistä sinun "sydänystävistäsi" :P

Tai sitten homo-, bi- ja transseksuaalien sekasuhteista. Sehän on sinulle suorastaan kauhistus!

EDIT:

No niin, en montaakaan minuuttia ehtinyt itsekseni ihmetellä uskontovihasi loistamista poissaolollaan kommentistasi. Tulihan se sieltä. Toivottavasti helpotti angstiasi edes muutamaksi tunniksi.

Kommenttia muokattu: 22.04.2014 klo 18:12