HS: Piispa Askola peräänkuuluttaa yhdenvertaista lainsäädäntöä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Helsingin piispa Irja Askola sanoo Helsingin Sanomien Studio Kulmapöydän haastattelussa olevansa sitä mieltä, kansanedustajien pitää muuttaa lakia, jos se ei kohtele kansalaisia yhdenvertaisesti.

Askola kannattaa avioliiton sallimista samaa sukupuolta oleville pareille. Hänen mielestään kansanedustajien pitää kuunnella kansaa, jonka enemmistö kokee avioliittolain olevan epäoikeudenmukainen.

Askola sanoo, ettei ymmärrä näkemystä, että homoavioliitot uhkaisivat naisen ja miehen välistä avioliittoa. Hänen mukaansa avioliitto ei ole mikään muuttumaton instituutio ja muistuttaa että naisen asema avioliitossa on muuttunut vuosisatojen kuluessa huimasti.

Askolan mukan Raamattu ei tunne nykyaikaista avioliittoa, joten sen vuoksi Raamatusta ei voi suoraan tehdä johtopäätöksiä avioliittoon liittyen.

- Ihmiset vetävät Raamatusta erilaisia johtopäätöksiä, mutta sen tärkein viesti on rakkauden, armon ja oikeudenmukaisuuden idea, sanoo Askola Helsingin Sanomille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Askola pitää kristityn velvollisuutena pohtia yhteiskunnallisia kysymyksiä ihmisen näkökulmasta.

- Kristityn ja yleensä humaanin ihmisen tehtävänä on huolehtia siitä, että kun säädämme lakeja ja budjetteja, me puutumme jonkun ihmisen elämään ja jätämme tunnejäljen, ja pitää ihmisen ja ihmisoikeuksien puolta, sanoo Askola Helsingin Sanomille.

Askola pohti myös kirkolla edessä olevaa keskustelua, mikäli eduskunta sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot. Askola toteaa, että laki ei ota kantaa kirkon toimintaan. Sen sijaan hänen mukaansa kirkon pitää ottaa koppi asiasta ja pohtia vaihtoehtoja. Askola kertoo odottavansa mielenkiintoista keskustelua.

Askola ilmaisee myös pitävänsä ongelmallisena sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) roolia kirkkoasioista vastaavana. Hän myös korostaa sitä, että Räsänen ei puhu kirkkoinstituution suulla, vaan Räsäsen tehtävä liittyy valtioneuvoston sisäiseen työnjakoon. Perinteisesti kirkollisia asioita on hoitanut opetus- ja kulttuuriministeri.

Askola ottaa esiin sen, että hänellä on mielipide-eroja Räsäsen kanssa, mutta muistuttaa samalla Räsäselläkin olevan oikeuden omaan vakaumukseensa. Askola ei myöskään kommentoi suoranaisesti Räsäsen työtä tai ministeriön nykyistä työnjakoa. Silti Askola ilmaisi HS:n haastattelussa harminsa sitä, että uskontoa ja Raamattua käytetään puoluepoliittisiin tarkoitusperiin. Askola sanoo, että kristittyjä on kaikissa puolueissa, eikä yksi puolue voi omia itselleen kristinuskon sanomaa.

Askola kertoi haastattelussa pitävänä todennäköisenä, että avioliittolain uudistus toteutuu eduskunnan päätöksellä joko tällä vaalikaudella tai seuraavalla. Askolan mukaan se "liittäisi meidät osaksi läntistä perinnettä".

HS: Piispa Askola puolustaa tasa-arvoista avioliittolakia

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • ihmisyys kunniaan
  • 16.3.2014, 12.06
Tuntuu, että kirkon uskottavuus Suomessa lepää Irja Askolan harteilla... hän on osoittanut olevansa sydämeltään ja sielultaan Jeesuksen seuraaja. Ei Jeesus tarkoittanut, että palvoisimme häntä, vaan että seuraisimme hänen esimerkkiään siinä, miten meidän tulisi kohdella toisiamme.
Siunausta valotyöhösi, Irja Askola!