Venäjän Rossija1 -tv-kanava homovastaisen propagandan kanavana

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Saksassa asuvien venäläisten hlbt-ihmisten järjestö Quarteera varoittaa, että Venäjän valtiollinen tv Rossija1 parhaillaan kuvaa dokumenttia, joka käsittelee läntisen Euroopan myönteistä suhtautumista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Ohjelmaan on etsitty haastateltavia mm. Saksassa. Dokumentista on tulossa osa homovastaista propagandaa. Haastateltaviksi antautuvat henkilöt ja yhteistyöhön ryhtyvät tuotantofirmat voivat löytää itsensä yllättäen osana tätä propagandaa.

Quarteera-järjestön aktivisti Wanja Kilber kertoo Queer.de:n haastattelussa myös laajemmin Venäjän median tilanteesta. Rossija1 on viime vuosina profiloitunut pahimman luokan propagandakanavaksi. Propagandaohjelmia on ollut mm. Venäjän oppositiosta ja Ukrainasta.

Kanavan johtajaksi nimitettiin taannoin Dimitri Kiseljov, joka "kohumielipiteenään" esitti, että kuoleman jälkeen homojen sydämet on poltettava, jottei niitä käytettäisi elinluovutuksissa. Kanavalla työskentelee journalistina myös Arkadi Mamontov, jonka mukaan Tseljapinskin meteoriitti oli homojen syytä. Hän on tehnyt myös tunnin ohjelman ulkomailta johdetusta hlbti-liikkeestä.

Vastaavia esimerkkejä kanavan ohjelmistosta löytyy muitakin. Joitakin viikkoja sitten Kiseljovin sunnuntain makasiiniohjelmassa kerrottiin Ranskasta, jossa on "vähemmistön diktatuuri" ja ääneen pääsivät tunnetut tasa-arvon vastustajat kuten Beatrice Bourges.

Rossija1 on Saksassa etsinyt yhteistyökumppaneikseen tuotantofirmoja. Yksi sellainen otti yhteyttä Quarteera-järjestöön. On tekeillä venäläinen dokumentti homoseksuaalisuudesta Saksasa ja Ranskassa. Ohjelmaan etsittiin lesboäitejä ja heidän lapsiaan ja luksus-homobaareja. Tuotantofirma vetäytyi hankkeesta, kun sai tietää enemmän Rossija1-kanavasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäläiset maksavat hyvin yhteistyökumppaneilleen. Aluksi tuntuu siltä, että yhteistyöpyynnöt ovat asiallisia, mutta käytännössä esim. Mamontovin ohjelmissa asiat käännetään täysin päälaelleen ja käännöstekstit tehdään väärin. Perimmäinen sanoma on: Eurooppassa on käynnissä "homosaatio". Eletään "Euro-Sodomassa" tai "Gayroopassa". Venäläisaktivisteilla on huonoja kokemuksia, kun he ovat suostuneet Rossija1:n haastatteluihin. Esim. haastatteluja kuvitetaan aivan erilaisella, vastakkaisella kuvamateriaalilla.


Propagandakoneisto

Vähitellen kaikki tv-kanavat siirtyvät Venäjällä propagandakoneiston käyttöön. Suomessakin on viime päivinä esitetty arvioita, että venäläinen yleisö saa tietoa maailmasta pääasiassa tv.n kautta. Internet ei ole käytännössä kovin yleinen. Lenta.ru on ollut riippumaton kanava, mutta nyt juuri tällä viikolla sen johtaja on irtisanottu ja tilalla on Putinille uskollinen mies. Samalla on 69 työntekijää irtisanoutunut. Nyt on enää riippumaton TV Rain/Doschd, joka kuitenkin on poliittiista syistä poistettu ohjelmien julkisista kanavapaketeista. Pelkästään internet-jakelussa se ei pitkään pysty sinnittelemään, ilman mainostuoloja.

Riippumattomia ovat edelleen pietarilainen uutistoimisto Rosbalt ja nettiportaalit grani.ru ja snob.ru. Grani.ru on Venäjällä sulkulistalla eikä sitä voi avata Venäjän alueella (ei taida avautua Suomestakaan). Uutistoimisto Rosbalt joutui jo viime lokakuussa viranomaisten hampaisiin ja sulkemista vaadittiin. Ainakin Spiegel raportoi silloin asiasta.

http://www.spiegel.de/international/world/russian-rosbalt-news-agency-shut-because-of-swear-words-a-931288.html


Lehdistä Novaja Gazetta yhä toimii, samoin The New Times, joka äskettäin kertoi Lapset404 -projektista. Ukrainan kriisi on entisestään huonontanut kriittisen median asemaa Venäjällä. Ukrainan kansannousu kuvataan pääasiassa uusnatsien vallankumoukseksi. Saksalaisen Quarteera-järjestön edustaja arvelee, että Ukrainan tilanne meni näin pitkälle sen vuoksi, että Venäjällä on käynnissä jatkuva propagandasota. Kriittiset kannanotot eivät pääse julkisuuteen. Jopa lastenohjelmassa "Hyvää yötä pienokaiset" päähenkilö koiranukke oli tällä viikolla puettu sotilaaksi, joka puolustaa kotimaansa arvoja.

Putinin kansanvuosio on huipussaan olympialaisten ja Krimin konfliktin vuoksi. Koska homot, lesbot ja transihmiset eivät pääse mihinkään mediaan, ainoa keino näkyä on mennä kadulle. Kun muidenkin ihmisten oikeuksia on rajoitettu, on alkanut näkyä journalisteja, jotka ovat nostaneet ihmisoikeudet uudella tavalla esiin. Aikaisemmin sellaisesta ei puhuttu. Mutta nämä vapaammat mediat ovat jo kuristusotteessa. Uutistoimisto Ria Novosti oli aikaisemmin ammatillisesti laadukas, mutta nyt sen uusi johtaja Kiseljov ("sydänten polttaja") on rakentamassa siitä propagandakoneiston uutta osaa.

(teksti perustuu queer.de-sivustolla eilen julkaistuuun haastatteluun)

Tseljapinskin meteoriitti

3 kommenttia

Tuon lähimmäisenrakkaudettoman vihauskontopuuhan taustavoimina hääräävät varmastikin myös amerikkalaistaustaiset ääriuskonnolliset toimijat, jotka Venäjän, Ugandan, Iranin, Nigerian homovastaisten toimien siivittäminä pyrkivät voimistamaan perusihmisoikeus-rakkaus -vastaista verkostotoimintaansa.

How US Evangelicals Helped Create Russia's Anti-Gay Movement
http://www.motherjones.com/politics/2014/02/world-congress-families-russia-gay-rights

The World Congress of Families' Russian Network
http://www.motherjones.com/politics/2014/02/world-congress-families-us-evangelical-russia-family-tree

Meet the American Pastor Scott Lively Behind Uganda's Anti-Gay Crackdown
http://www.motherjones.com/politics/2014/03/scott-lively-anti-gay-law-uganda

Anti-gay advocates launch global ‘pro-family’ group
http://www.washingtonblade.com/2014/02/21/anti-gay-advocates-launch-global-pro-family-group/

Taitaapi Mika Niikkonkin lahkolla olla yhteydet tuohon porukkaan.

- - -

Putinin hallinnon osaltahan maaillmalla osoitetaan nyt venäläisten peri-arkaan kohtaan

http://www.yalibnan.com/wp-content/uploads/2014/03/putin-the-new-hitler.jpg

http://www.dailystormer.com/wp-content/uploads/2014/03/Putin-is-Hitler.jpeg

http://img5.repostuj.pl/20140301191821uid2518.jpg

Kommenttia muokattu: 14.03.2014 klo 10:56