Lapselle kolme juridista vanhempaa Brittiläisessä Kolumbiassa, Kanadassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • JuhaniV
  • 2

Kanadan länsirannikon territoriossa, Brittiläisessä Kolumbiassa (BC), lapsella voi olla uuden perhelain perusteella enintään neljä juridista vanhempaa.

Vancouverissa lapsen syntymätodistukseen on ensimmäistä kertaa Kanadassa merkitty kolme vanhempaa, naispari, sekä heidän miesystävänsä.

Viime vuonna BC territoriossa voimaan tullut laki mahdollistaa lapselle enemmän kuin kaksi juridista vanhempaa, enimmillään neljä. Aiemmin tämä on ollut mahdollista järjestää oikeusteitse. Tästä eteenpäin laki takaa tämän mahdollisuuden.

Aiemmin vanhemmuuden määrittelivät biologiset seikat. Tämä uusi laki lähtee siitä, että ennen hedelmöitystä osapuolet päättävät ja sitoutuvat tulevan lapsen kasvattamiseen. Laissa nähdään vanhempien päätös ja juridinen sitoutuminen merkityksekkäämpänä kuin biologia.

Sateenkaariperheet ry:n uutiskirjeessä todetaan uutisesta: "Tässä on esimerkkiä Suomelle tuleviin uudistuksiin. Useamman juridisen vanhemman vahvistaminen lapselle on yhdistyksen tärkeimpiä tavoitteita."

CBCnews: Della Wolf is B.C.s 1st child with 3 parents on birth certificate
Sateenkaariperheet ry:n uutiskirje maaliskuu 2014

2 kommenttia

Suomessa tätä samaa yritti monta vuotta sitten nk. neliapilaperhe, jossa lapsilla on vanhempina sekä naispari, että miespari. Silloin perheen sisäinen adoptio ei muistaakseni ollut vielä laissa. Kahdessa oikeusasteessa vaatimus neljästä vanhemmasta hylättiin. Muistelen, että korkeimpaan oikeuteen asti vaatimusta ei viety tai korkein oikeus ei antanut lupaa valittaa.
Jokin tälläinen järjestely lienee oikeudenmukainen tie myös kohtulahjan suhteen, mikäli näin sovitaan etukäteen Jos vaikka kohtulahjan antaja tulee sittenkin toisiin aatoksiin.