Joukkohäät Kööpenhaminassa Euroviisujen aikaan

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Tanskan avioliittolainsäädännön uudistamisesta päätti kansankäräjät (tanskaksi folketinget) kesällä 2012, jolloin myös homoparit saivat oikeuden solmia avioliiton. Parlamenttirakennus on Christiansborgin linnassa Kööpenhaminassa.

Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina tarjoaa sekä homo- että heteropareille mahdollisuuden mennä naimisiin toukokuussa järjestettävän Eurovision laulukilpailun finaalin aikaan.

Kisaisäntä Tanskan tarjoama naimisiinmenomahdollisuus juontaa juurensa Malmössä 2013 järjestettyyn Eurovision laulukilpailuun, jossa hääpuvussa ollut Suomen edustaja Krista Siegfried suuteli naispuolista taustalaulajaansa "Marry Me" -kappaleen loppuhuipennukseksi.

Nyt Kööpenhamina viimeistelee tarinan: Euroviisufinaalin alla kolmessa eri paikassa Kööpenhaminassa 7., 9. ja finaalipäivänä 10. toukokuuta on solmia avoimen taivaan alla avioliitto.

Euroviisut 2014 järjestetään Kööpenhaminassa 6. - 10. toukokuuta.

Kööpenhaminassa on vuodesta 2010 lähtien järjestetty ulkoilmavihkiäisiä. Esimerkiksi kesän 2013 pride-tapahtuman yhteydessä Ørstedsparkenissa järjestettiin vihkiäisseremonioita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Vuonna 1989 Kööpenhaminen kaupungintalolla järjestettiin maailman ensimmäiset siviilivihkimiset. Nyt, 25 vuotta myöhemmin, Kööpenhaminan kaupunki toimii jälleen moninaisuuden näyttämönä järjestämällä häät kaupungissa, sanoo LGBT Tanskan puheenjohtaja Søren Lauersen.

- Olen varma, että monet niin hetero- kuin homoparitkin, niin kotimaasta kuin ulkomailtakin tarttuvat tarjoukseen, hän jatkaa.

Mikäli Euroviisujen ajankohta ei ole sopiva, on Kööpenhaminassa mahdollisuus solmia avioliitto koko kesän ajan avoimen taivaan alla. Jos ainakin toinen kumppaneista asuu Tanskassa, on toimitus maksuton. Muussa tapauksessa hinta on 500 kruunua (noin 70 euroa).


Tanskassa samaa sukupuolta olevien parien avioliitot sallittiin kesällä 2012. Sitä ennen homopareja varten oli erillinen parisuhdelainsäädäntö. Tasa-arvoisen avioliittolain säätämisen myötä 4 000 suhteensa rekisteröineestä pariskunnasta tuli aviopareja.

Ennen Tanskaa Norja, Ruotsi ja Islanti hyväksyivät tasa-arvoisen avioliitto-oikeuden. Tällä hetkellä Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa, vaan homoparit joutuvat tyytymään erilliseen ja vähemmän kattavaan rekisteröityyn parisuhteeseen.

Eurovision.tv: Copenhagen´s offer to tourists: get married during Eurovision
Pridenews.dk: KBH: Melodi Grand Prix & masse homovielsesceremoni
Out & About: Bliv gift ved Eurovision

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!