Sotšin avajaispäivä: Mielenosoituksia Moskovassa ja Pietarissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7
Moskovan pidätys, etummainen henkilö näyttää RFSL:n puheenjohtajalta. Ulrika Westerlundilta.

Kymmenen aktivistia, joista kaksi oli ruotsalaisesta homojärjestöstä RFSL:stä yritti osoittaa mieltä Punaisen torin lähellä Manegen-aukiolla. Siellä oli kuitenkin edessä kolminkertainen poliisiketju. Sen takia muutettiin suunnitelmaa ja mielenilmaus järjestettiin Punaisella torilla. Mielenillmaus kesti vain muutaman sekunnin ennen poliisin toimia.

Aikaisemmin päivällä Moskovan keskustassa pidätettiin 13 mielenosoittajaa. Milenosoitus oli Putinin vastainen. Pidätettyjen joukkoon osui yksi ohikulkija ja yksi valokuvaaja. Hetken päästä otettiin metrossa kiinni pari muuta mielenosoitukseen osallistunutta.

Aikaisemmin päivällä Pietarissa pidätettiin neljä mielenosoittajaa, kaikki HLBTI-aktivisteja. Heidät on jo vapautettu, mutta he joutuvat oikeuden eteen lauantaina. Luvassa on sakkoja luvattomasta mielenosoituksesta.

- - - - -

Äsken tuli tieto (klo 20.46), että moskovalaisia aktivisteja on pahoinpidelty poliisin tiloissa. Ketään vierailijoita ei ole päästetty pidätettyjen luo. Yksi aktivisti on tiettävästi lukittu käsiraudoilla selliin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- - - - -

Ulrika Westerholm on kertonut QX:lle, että molemmat ruotsalaiset voivat hyvin. Karkotusta ei tullut. He ovat jo päässeet poliisiasemalta, mutta lähtiessä he näkivät, että venäläiset pidätetyt oli lukittu pieneen koppiin. Ulrika Westerlund kertoi, että ruotsalaiset tulivat Moskovaan eilen. Punaisella torilla poliisi ei ollut väkivaltainen, mutta heidän vihansa kohdistui sateenkaarilippuun, jonka poliisi tuhosi. Westerlund kertoo, että he palaavat Ruotsiin lauantaina.

- - - - -

Illalla klo 22 jälkeen venäläinen ihmisoikeusmediapalvelu OVD kertoi, että venäläiset vapautettiin puoli toista tuntia ruotsalaisten jälkeen. Kaksi aktivistia oli käsiraudoissa ja toisella, naispuolisella, käsi on murtunut. Kaksi muuta naispuolista aktivistia oli viety toiseen tilaan, jossa kaksi tuntematonta siviilipukuista miestä oli esittänyt heille seksuaalisia vihjailuja. BBC:n mukaan kolmea aktivistia oli myös lyöty poliisiasemalla.

- - - - -

Svenska Dagbladetissa Ulrika Westerholm ihmettelee venäläisen poliisin aggressivisuutta. Edes Olympiakisojen aika ei vähennä heidän äärimmäistä tukahduttamistyyliään. Ruotsin EU-ministeri Birgitta Ohlsson tuomitsee lausunnossaan aktivistien kiinnioton. Erityisesti hän on huolestunut venäläisaktivistien kohtelusta.

- - - - -

Punaisen torin tapahtumat Youtubessa

7 kommenttia

Sotšin avajaisiin olisi tullut iso aukko ... ilman HOMO/BI Tchaikovskin musiikkia..
Ymmärtäkää venäläiset se, mitä homo/bi:tkin teillekin kansallisesti merkitsevät.

Kommenttia muokattu: 07.02.2014 klo 21:51
Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach otti puheessaan olympialaisten avajaisissa diplomaattisin sanankääntein mutta silti selvästi kantaa Venäjän ihmisoikeustilanteeseen.