Budapest: Homopoliisit esittäytyivät

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Budapestin Pocok-klubilla oli lauantai-iltana vieraana kaksi homopoliisia. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tällaisessa tabu-ammatissa olevat tulivat julkisuuteen. Nyt ollaan muodostamassa ensimmäistä homopoliisien järjestöä. Unkari menee tässä asiassa Suomen ohi pistein 1-0.

Klubihuoneisto oli täpötäynnä. Zoltán Németh on arvoltaan everstiluutnanttia vastaava eli aika korkealla hierarkiassa. Toinen paikalla ollut poliisi Tamás Balog on majuri. He kertoivat, millaista on olla poliisissa homona. Erityisesti vanhempi väki pelkää poliisia ja muistelee, miten poliisi tarkasti ennen vanhaan kruisailijoita. Mutta poliisit vakuuttivat, että poliisi ei ole homofobinen. Näilläkin poliiseilla on esimiesten lupa olla tässä tilaisuudessa.

Homoseksuaalisuus ei ole erottamisperuste poliisissa. ja jutun otsikkonakin on, että homopoliisina on ihan hyvä olla.

Kuvia
http://www.hatter.hu/archivum/?q=node/5743

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Unkari: "Poliisi ei vihaa vähemmistöjä"


Zoltán Németh on Budapestin 10. kaupunginosan poliisijohtoon kuuluva poliisi ja homo. Hän kävi muutama viikko sitten toisen poliisin kanssa Budapestin Pocok-klubilla kertomassa salintäyteiselle yleisölle, millaista on olla poliisina ja homona. Nyt Zoltánin haastattelu on ilmaisjakelu-homolehdessä NáVérgressä.
Lehtihaastattelussa hän kertoo, että poliisiin saadaan varmaan lähiaikoina oma homopoliisien yhdistys.


Miksi poliisiksi?

Zoltánin isä oli läkäri ja tämä toivoi poikaansa samalle alalle, muttta lääaketiede tuntui kovin etäiseltä. Sen sijaan poliisin homma tuntui oikealta, koska siinä puolustetaan puolustuskyvyttömiä, kuten lapsia, vanhuksia ja eläimiä. Jälkikäteen hän ei ole katunut valintaansa.


Miten päädyit poliisin virkaan?


Jo ennen talousjärjestelmän mullistusta hän toimi vapaaehtoispoliisina. Sitten vuonna 1986 hän pääsi poliisikoulutukseen ja toimi kentällä 10 vuotta. Siinä oppi paljon. Sitten tulivat päällystökurssit, ja nykyään hän vastaa poliisin ulkosuhteista ja tiedonhankinnasta.

Esimiehet tietävät, että hän on homo ja sen tietävät useimmat työtoverit.


Oliko vaikeaa tunnustaa homous?


Se oli prosessi, joka kesti kauan. Hän tiesi aina tunteistaan, mutta siinä oli jokin pato edessä. Vuonna 1986 ei olisi ollut mahdollista tulla homona poliisin palvelukseen. Jo varhain nuoruudessa hän ajatteli poikia, vaikka yrittikin suhteita tyttöjen kanssa. Poliisissa oli tärkeää näyttää esimerkkiä kunnollisesta ihmisestä. Hän meni naimisiin, mutta erosi pian. Entinen vaimo työskentelee New Yorkissa YK:ssa. Sekä vaimo että muu perhe tiesivät ja hyväksyivät Zoltánin homouden. Eron jälkeen hän tapasi nykyisen elämänkumppaninsa ja he ovat eläneet yhdessä 8 vuotta.

Hän ei mitenkään halua päästä sensaatioksi, vaan haluaisi, että ihmiset arvioisivat häntä ihmisenä eikä pelkästään seksualaisuuden takia. Ihmisille olisi tärkeää saada malleja siitä, miten tavallista elämää vietetään ja sellainen malli hän haluaisi olla.


Miten homo ja poliisi voi elää homouttaan?

Aika hissuksiin on oltava, koska se on asia, josta ei voi paljon puhua. Homopoliiseja on, ja heitä on varmaan samassa suhteessa kuin homoja on yhteiskunnassa. Olisi hyvä, että tästä asiasta voitaisiin puhua. Sen takia tässä nyt on harkittu, että perustettaisiin yhdistys. Ei ainoastaan sen vuoksi, että tieto kulkisi poliisin sisällä, vaan myös sen vuoksi, että yhdistys voisi tukea homona poliisissa työtään tekeviä. Ja uusille tuleville homona eläville poliiseillekin se olisi tärkeää.


Onko poliisi homofobinen machojoukko?


Poliisista on sellainen yleinen mielikuva, että se on machoileva homofobinen järjestelmä, mutta näin ei ole. Ei siellä ole vihaa vähemmistöjä tai mustalaisia vastaan. Sen Zoltán voi sanoa käsi sydämellä. Ei vihaa sanojen tasolla eikä arkipäivässä. Tietenkin aina nousee esiin esimerkkejä puolesta ja vastaan.

Poliisi muodostuu tässä maassa elävistä ihmisistä. Ollaan siis osa yhteiskuntaa. Sellainen poliisi, millainen yhteiskunta. Ensimmäinen valtion korkeassa virassa oleva hallitusneuvos Gábor Szetei tuli kaapista puolitoista vuotta sitten Priden avajaisissa. Se oli tärkeä teko homo- ja lesboyhteisön hyväksi. Mutta muuten homopiirit ovat eriseuraisia. Selkeämmin pitäisi yhdellä äänellä kertoa yhteiskunnan suuntaan, mitä haluamme. Joukkojen tulisi enemmän pitää yhtä.

Poliisin maine on kärsinyt viime vuosina erityisesti sen takia, että äärimmäisyysainekset jatkuvasti hyökkävät poliisia vastaan esim. valtiollisten juhlapäivien aikaan. Äärijoukot ovat valmiita väkivaltaan poliisia vastaan. Nykytilanne johtuu monista vanhoista vammoista. Unkarista puuttuu vielä yhtenäinen yhteiskuntakulttuuri. Poliisi yrittää tehdä työtään ammattimaisella tasolla.Mutta ongelmana on mm. se, että poliisin työstä maksetaan huonosti ja kokeneet poliisit menevät muihin töihin. Poliisin arvostus on aika heikkoa.

(NaVegre)

Zoltán Némethille voi lähettää postia osoitteeseen
xxedictum@freemail.hux
Huom. Roskapostiskannaajien hämäämiseksi alussa ja lopussa on x-kirjaimia. Ne pitää poistaa.

En tiedä, miten hyvin hän osaa englantia, mutta sitten kun Suomeen aletaan perustaa homopoliisien yhdistystä, niin siinä on yksi ulkomainen asiantuntija.