Pormestari: Sotšissa ei ole homoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Olympialaisiin valmistautuvan Sotšin pormestari Anatoli Pahomov on kertonut Englannin yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, ettei hänen kaupungissaan ole homoja. Pormestari kuitenkin toivotti seksuaalivähemmistöjen edustajat tervetulleiksi Sotšiin olympialaisiin, kunhan he "kunnioittavat Venäjän lakeja, eivätkä tyrkytä tapojaan muille".

Presidentti Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueeseen kuuluvalta Pahomovilta kysyttiin, pitääkö homojen peitellä suuntautumistaan Sotšissa.

- Ei, se on oma asianne, omaa elämänne. Mutta se ei ole hyväksyttyä Kaukasiassa, missä elämme. Kaupungissamme ei heitä ole, sanoi pormestari.

Lopulta pormestari kuitenkin myönsi, ettei hän ollut varma onko kaupungissa homoja:

- En ole varma, mutta en piru vie tunne sellaisia.

Pormestarin näkemys kaupungin homottomuudesta on kuitenkin aiheuttanut huvittuneisuutta. Esimerkiksi oppositiopoliitikko Boris Nemtsov - Putinin hallinnon yksi näkyvimmistä kriitikoista - muistuttaa, että Sotshissa on useita homobaareja. Hän ihmettelee, että miten ne voivat tulla toimeen.

- Tietääkseni Sotšissa on useita homobaareja. Kuinka ne selviävät? Miksi ne eivät ole konkurssissa, pohti Nemtsov.

Ennen pormestarin haastattelua BBC:n toimittaja kävi sotšilaisessa homobaarissa.

Kuvattavaksi suostuneet ihmiset olivat kuitenkin hyvin varovaisia lausunnoissaaan.

- Moskovassa on monia klubeja homoille ja meillä Sotšissakin on kaksi. Joissain paikoissa on todella rajuja ennakkoluuloja homoja kohtaan. Toisissa paikoissa on helpompaa, sanoi drag queen Madame Zhu-Zha BBC:lle.

Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 ns. "homopropagandalaki", jolla käytännössä estetään kaikki asiallinen tiedottaminen homoseksuaalisuudesta.

BBC: Sochi 2014: No gay people in city, says mayor
Yle: Sotshin pormestari: Kaupungissamme ei ole homoja
Sotšin talviolympialaiset muistetaan homojen vastaisina kisoina

1 kommenttia

Sotsin pormestarin, kuten aikanaan Iranin presidentinkin lausumasta, jonka mukaan heillä ole homoja, voi päätellä ettemme puhu lainkaan samoista asioista. Olisi kiinnostavaa kysyä Sotsin pormestarilta määritelmää homolle. Se voisi olla todella mielenkiintoinen tieto.