Sotšin talviolympialaiset muistetaan homojen vastaisina kisoina

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Lassi Valve
  • 6
Peter Tatchell protestoimassa Tiibetin ihmisoikeusloukkauksia vastaan Peking olympialaisten soihtukulkueessa vuonna 2008 (kuva: Getty Images)

Talviolympialaiset alkavat Venäjän Sotšissa ensi kuussa. Brittiläinen ihmisoikeuksien puolustaja Peter Tatchell väittää kisojen jäävän historiaan homojen vastaisina olympialaisina.

"Venäjän hallinnon synnyttämä jyrkkä homojen vastainen ilmapiiri merkitsee sitä, että avoimesti homoseksuaalia urheilijaa ei mitä todennäköisimmin valita Venäjän olympiajoukkueeseen. Kreml on kieltänyt Pride-talon, homourheilijoille ja -katselijoille tarkoitetun tapaamispaikan, jollainen oli Lontoon vuoden 2012 olympialaisissa. Useiden Sotšiin urheilijoita lähettävien maiden lainsäädännössä samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset seksisuhteet ovat lainvastaisia tai niissä syrjitään homoja aktiivisesti. Mikään niistä ei valitsisi homoa kisajoukkueeseensa.

Nämä rikkovat selvästi olympialiikkeen periaatteiden 6. kohtaa, (Mikään maahan tai henkilön rotuun, uskontoon, politiikkaan, sukupuoleen tai muuhun perustuva syrjintä ei ole sopusoinnussa olympialiikkeen kanssa.) Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ei ole kuitenkaan sanonut saati tehnyt mitään. Se sallii Venäjän hallituksen kieltää Pride-talon ja syrjiä homoseksuaalisia, biseksuaalisia ja transsukupuolisia urheilijoita ja katsojia. KOK on myös uhannut, että kuka tahansa urheilija, joka kisojen aikana osoittaa tukensa sateenkaariväen tasa-arvolle, joutuu kurinpidollisten toimien kohteeksi, mm.kisoista sulkeminen ja voitettujen mitalien riistäminen.

KOK:n tärkein tavoite eivät ole olympia-arvot tai ihmisoikeudet. Sitä ajavat kaupalliset edut. Olympialaiset ovat suurta liiketoimintaa. Isäntäkansa ja yhtiöiden sponsorit ovat kuningas. Minkään ei saa antaa viedä huomiota taloudellisesta menestyksestä ja ”hyviä uutisia”-mainonnasta – eivätkä varsinkaan Venäjän vainottujen sateenkaari-ihmisten kärsimykset.

Vuoden 1936 Berliinin olympialaiset järjestettiin natsihallituksen synnyttämän juutalaisvastaisen vihan luomassa ilmapiirissä. Vuoden 2014 Sotšin olympialaiset heijastavat tuota vihaa, tällä kertaa paholaisleiman uhreja ovat sateenkaari-ihmiset.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Miten normaaleja urheilusuhteita voidaan ylläpitää Putinin Venäjän kaltaisten epänormaalien hallitusten kanssa?

Venäjä on säätänyt ankaran homojen vastaisen lain, joka tekee rikolliseksi jokaisen, joka kuvaa homoseksuaalisuutta ”mielenkiintoiseksi” tai ”puoleensavetäväksi” - tai joka vihjaa homoseksuaalisuuden ja heteroseksuaalisuuden olevan ”samanarvoisia” - tilanteissa, joissa alle 18-vuotias voisi olla silminnäkijänä.

Sateenkaarimarssit, -juhlat, -julisteet, -lehdet, -elokuvat, -kirjat ja -hyvinvointiohjeet ovat alttiina rikossyytteelle samoin kuin henkilöt, jotka julkisesti ilmoittavat olevansa homoja. Mikä tahansa väite homoseksuaalisuuden normaaliudesta ja luonnollisuudesta on rikollista, kuten sateenkaarinuorille suunnattu homomyönteinen neuvonta tai turvaseksiohjeet. Se voi johtaa sateenkaari-ihmisiä ja sateenkaarijuttuja sisältävien kirjojen, elokuvien ja näytelmien, myös klassillisten kirjojen ja taideteosten hävittämiseen kirjastoista, taidegallerioista, teattereista ja elokuvateattereista.

Venäläisten kansanedustajien ja tiedotusvälineiden tapana on kuvata sateenkaari-ihmisiä sisäisinä vihollisina; rinnastaa homoseksuaalisuutta lapsiin sekaantumiseen, eläimellisyyteen ja länsimaisiin ”rappioarvoihin”. Tämä on aiheuttanut sateenkaariväestöön kohdistuvan väkivallan räjähdysmäisen kasvun. Homonuoria houkutellaan treffeille ja sen jälkeen heiltä revitään vaatteet päältä ja heitä kidutetaan; tapahtumasta tehty video ladataan nettiin. Venäjän poliisi ei yleensä tee mitään, paitsi että uhkaa uhria joka tekee rikosilmoituksen.

Tämä on tulevien olympialaisten tausta. Yhtäläisyydet natsiolympialaisiin ovat ilmeiset. Ei keskitysleirejä mutta..

Siksi on raivostuttavaa, että brittiläisiä ministereitä lähtee Sotšiin. Heidän pitäisi presidentti Obaman tavoin boikotoida kisoja ja lähettää sen sijaan sateenkaarivaltuuskunta. Itse asiassa kaikkien maapallon johtajien pitäisi jättäytyä avajais- ja päättäjäisseremonioista. Tyhjät VIP-tuolit lähettäisivät voimakkaan sanoman Putinille.

Toivon joidenkin urheilijoiden ja katsojien ottavan kantaa kantamalla sateenkaarinauhoja, -huiveja, -hattuja ja -sormikkaita ja soittamalla periaate 6-merkin – viisi sormea ja peukalo. Jokainen kaikkialla voi osoittaa solidaarisuuttaan lähettämällä saman merkin. Sateenkaariväen oikeuksia puolustava allout.org suunnittelee suurta puhetilaisuutta periaatteen 6 puolesta juuri ennen Sotšia."

Pink News (Englanti)

6 kommenttia

Yhden olympialaisten pääsponsoreista, Coca-Colan asema Sotšin kisojen näkyvänä suosittelijana on herättämässä entistä enemmän närää ja boikottihankkeita ympäri maailman. Yhtiön mainetta tahraavat muun muassa sen logoa kantavat turvahenkilöt, jotka ovat vartioimassa ja pitämässä kovin ottein yllä puhtoista kuvaa gay-free olympialaisista.

Coca-Cola on liittänyt sanan "gay" kiellettyjen sanojen luetteloon tarjotessaan kuluttajille mahdollisuutta personoida virtuaalisia cokispurkkeja ja lähettää niitä ystävilleen. Muita kiellettyjä sanoja ovat sex, fuck, homo ja dyke.

Nykyaikaan muokattu Coca-Colan mainosvideo protestiksi yhtiön toiminnasta
http://youtu.be/g11nN5yee7U

Share a Coke -kampanjasta
http://www.gaystarnews.com/article/share-coke-not-if-youre-gay260114

Protestit leviävät
http://guardianlv.com/2014/01/sochi-games-trigger-gay-rights-protest-against-coke-video/