Seksuaalisuus on haaste kaikille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Itävaltalainen lehti Die Presse selvittelee tänään, miksi homoseksuaalisuus on niin suuri ongelma, että jopa piispat joutuvat eroamaan tai ainakin kertovat erohaluistaan.

*****

Valitettavasti useimmille ihmisille tuottaa suuria ongelmia elää tyydyttävää seksuaalielämää. Se on vaikeaa sekä homoille että heteroille.

Käsitys homoseksuaalisuudesta on muuttunut valtavasti viimeisten 50 vuoden aikana. Aikaisemmin se oli vain salainen intohimo, joka nähtiin uhkana nuorisolle ja valtion tulevaisuudelle (lapset loppuvat), ja homot pantiin telkien taakse tai teloitettiin. Sitten tapahtui asennemuutos. Homous ei enää olekaan moraalisesti tuomittavaa, vaan se on psyykkinen sairaus. Siitä alkoi homoliikkeen nousu. Melko nopeasti homoseksuaalisuus poistettiin sairausluokituksista. Ainakin lääketieteellisissä piireissä levisi ajatus, että homoseksuaalisuus on yksi seksuaalisuuden muoto, samalla tavalla kuin on vasenkätisiä ja punatukkaisia ihmisiä. Homot saivat rekisteröidyn parisuhteen tai jopa avioliiton ja julkisuuteen nousi monia homopoliitkkoja, vieläpä johtaville paikoille.

Kuitenkin vuonna 2009 katoliset piispat edelleen pitävät homoseksuaalisuutta alkoholismiin verrattavana sairautena - tosin he peruvat nopeasti puheitaan. Tässä on mukana erilaisia näkökantoja:

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1. Suuren yleisön keskuudessa asenteet ovat tulleet suvaitsevaisemmiksi. Mutta syvällä sielussa elää ajatus, että homous on vaarallista omalle heteroidentiteetille. Tämä outo asia vaatii kovaa ponnisteua. Monilla ponnistelu tapahtuu ei-tietoisella tasolla.

2. Homoilla on samanlaisia ongelmia seksuaalisuuden kehittymisessä kuin heteroilla. Nuorille seksuaalikehitys on usein suurta draamaa, oli homo tai hetero. Välillä tarvitaan jopa psykoterapian apua.

3. Seksuaalisuus ei ole vain kaksi ääripäätä: homo tai hetero, van jatkumo, jossa on erilaisia vaihtoehtoja ja yhdistelmiä (homo, hetero, bi, trans).

4. Seksuaalisuus on kaikille ihmisille suuri ponnistus - ja kaikissa ikävaiheissa. Se on ilonlähde mutta myös tragedia, kun se ei onnistu. Useimmille ihmisille on valitettavasti vaikeaa jatkuvasti ylläpitää hyvää seksuaalielämää, oli sitten homo tai hetero. Se on melkoinen haaste.

2 kommenttia

Menee harhapoluille, trans ei ole mikään seksuaalisuuden muoto.
"2. Homoilla on samanlaisia ongelmia seksuaalisuuden kehittymisessä kuin heteroilla. Nuorille seksuaalikehitys on usein suurta draamaa, oli homo tai hetero. Välillä tarvitaan jopa psykoterapian apua."

Tässä ikään kuin sanotaan, että on homoillakin ongelmia seksuaalisuuden kehittymisessä. Eiköhän se ole sanomattakin selvää, että nimenomaan homoilla ne ongelmat ovat keskimäärin paljon pahempia kuin heteroilla.