Britanniassa nk eheytysterapioita tekevät ovat joutumassa entistä ahtaammalle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Kristilliset eheyttäjät saivat kattojärjestöltään selvän kiellon jatkaa nk. eheytysterapioita, jotka tähtäävät homojen muuttamiseksi heteroiksi. Maailmalla terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa eheyttämiset on tuomittu toimimattomina.

The Association of Christian Counsellors (ACC) ilmoitti vaativansa jäsenistöään lopettamaan tuon terapiamuodon yleisen turvallisuuden nimissä. ACC:n mukaan, jos haluaa kuulua järjestöön, on hyväksyttävä nämä periaatteet: uusien eheytysterapioiden aloittaminen ja terapioiden jatkaminen on kielletty, eikä terapiamuotoa saa mainostaa.

Osa ACC:n jäsenistöstä ei hyväksy lainkaan kattojärjestön tekemää päätöstä ja he vastustavat sitä raivokkaasti. He ilmoittavat jatkavansa eheytysterapioita, aivan kuten ennenkin. Heidän mielestään homoilla pitää olla oikeus saada tätä terapiaa, jos he itse sitä haluavat. Joissakin keskustelukommenteissa todetaan, että joillakin homoilla ei ole kysymys lainkaan omasta halusta. Perhe taikka uskonnollinen yhteisö voi heidät pakottaa terapiaan.

Englannissa valmistellaan lakialoitetta eheytysterapioiden kieltämiseksi. Sen toinen käsittely on parlamentissa 24. tammikuuta 2014. Sitä ennen eheytysterapeutit pitävät oman konferenssinsa 16. tammikuuta.

Amerikkalaiset psykologian ammattilaiset Ariel Shidlo ja Michael Schroeder ovat osoittaneet nk. eheytysterapiasta, että se rutiininomaisesti johtaa huonontuneeseen mielenterveyteen, itsensä vahingoittamiseen, itsemurha-ajatuksiin ja itsemurhayrityksiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Taustana näille uusille päätöksille ja lakiehdotukselle on tapahtumaketju, joka sai vuonna 2010 alkunsa siitä, että toimittaja, homomies teippasi nauhurin piiloon vatsansa päälle ja nauhoitti ammattipsykoterapeutin kanssa käytyjä terapiaistuntoja. Nauhoitukset julkaistiin. Niistä selvisi psykoterapeutin täysin ammattiin soveltumaton terapointi, jonka kustannuksia jopa katettiin julkisen terveydenhuollon varoista. Toimittaja teki asiasta virallisen kantelun. Psykoterapeutilta riistettiin ammatilliset oikeudet ammattijärjestön pitkän harkinnan jälkeen. Sen jälkeen terapeutti on kuitenkin jatkanut toimintaansa ACC:n piirissä. Hän vastustaa tällä hetkellä voimakkaasti ACC:ssä tehtyä päätöstä.

Ranneliike.netin uutisissa käsiteltiin laajalti taistelua, jonka tuo terapeutti hävisi. Tapahtumista on luettavissa seuraavien linkkien kautta:

UK: Journalisti, joka paljasti epäammattimaisesti toimivat, homoja terapoineet terapeutit, on saanut huomionosoituksen
http://ranneliike.net/teema/uk_journalisti_joka_paljasti_epaammattimaisesti_toimivat_homoja_terapoineet_terapeutit_on_saanut_huomionosoituksen?cid=1&aid=3664

GB: Homoja heteroiksi muuttava psykoterapeutti saattaa menettää oikeutensa
http://ranneliike.net/teema/gb-homoja-heteroiksi-muuttava-psykoterapeutti-saattaa-menettaa-oikeutensa?aid=5039&kaikki=1

UK: Merkittävä päätös. Ääriuskovainen eheyttäjäpsykoterapeutti menetti oikeutensa
http://ranneliike.net/teema/uk-merkittava-paatos-aariuskovainen-eheyttajapsykoterapeutti-menetti-oikeutensa?aid=8418&kaikki=1

Tämä tuore uutinen on aiheuttanut melkoisen mielipiteiden vaihdon puolesta ja vastaan niin Suomessa, kuin Englannissakin. Uutisten lisäksi nämä keskustelut ovat luettavissa alla olevien linkkien kautta.

Guardian-lehti uutisoi päätöksestä lopettaa kristilliset eheytysterapiat
Kotimaa24-verkkojulkaisu uutisoi ACC:n päätöksestä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!