Utahissa epävarmuus homoavioliittojen kohdalla jatkuu. Hallinto ei tunnusta jo solmittuja liittoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Kuvernööri Gary Herbert ilmoitti, ettei hallinto tunnusta jo solmittuja homoavioliittoja. Osavaltio odottaa korkeimman oikeuden ratkaisuja asiassa.

Utahin osavaltion hallinto ei tunnusta 17 päivän aikana solmittuja homoavioliittoja. Määräys koskee myös kaikkia toimenpiteitä avioliiton solmimisen jälkeen. Esimerkiksi jos pari on vaihtanut sukunimensä tuossa yhteydessä ja hakee nyt vaikkapa ajokorttia uudella nimellä, uutta ajokorttia ei tule myöntää. Ennen korkeimman oikeuden keskeytyspäätöstä haetut uudet ajokortit ovat kuitenkin voimassa. Hyvin moni muu pariskuntien toimenpide, myös jo aloitettu, on hallinnon määräyksestä jäädytetty odottamaan oikeuden päätöstä. Hallinto ilmoittaa, ettei heidän päätöksensä ole kannanotto homoavioliittojen laillisuuteen. Se tehtävä on oikeusistuimilla.

Utahin 29 piirikunnassa myönnettiin 17 päivän aikana yli 1 300 avioliittolupaa. Tässä hallinnon tiedotteessa ei tarkenneta sitä, että olivatko tuossa luvussa mukana myös samaan aikaan heteropareille myönnetyt luvat.

Homoavioliittojen vastustajat uhkuvat voitonvarmuutta. "Voitamme, koska se on oikein. Meidän pitää vain kääntyä rukouksissamme jumalamme puoleen ja toimia sen jälkeen." Eräs vastustajista ilmoitti, etteivät he halua olla mitenkään hyökkääviä, eikä loukkaavia. "Me haluamme tehdä tämän kaikkein ystävällisimmällä ja rakastavalla tavalla, mutta totuus on totuus."

Hompareille tilanne aiheuttaa paljon epävarmuutta jopa kuukausien ajaksi. Heillä ei ole mahdollisuutta jatkaa parisuhteensa asioiden hoitamista, kuten yhteisverotukseen siirtymistä. Ensimmäisenä vihitty miespari on katkera: "Tuntuu siltä, kuin kuvernööri Herbert todella vihaa perheitämme niin paljon, että hän on valmis käyttämään rahaa kuinka paljon tahansa, hajottaakseen perheemme."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Joissakin asiantuntijapuheenvuoroissa on todettu, ettei Yhdysvaltain historiassa tunneta ainuttakaan tapausta, jossa jo myönnetyt avioliittoluvat olisi koskaan peruttu.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!