USA:n korkein oikeus keskeytti Utahin homoavioliittolupien myöntämisen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Korkein oikeus teki päätöksen keskeyttää Utahin osavaltiossa avioliittolupien myöntämisen samaa sukupuolta oleville pareille ja vie asian korkeimman oikeuden koko tuomariston käsittelyyn.

Päätös annettiin maanantaina 6.1.2014 ja astui voimaan heti. Homoparit eivät voi siis enää hakea lupaa avioitua. Myönnetyt avioliittoluvat ovat tällä hetkellä voimassa. On olemassa pieni teoreettinen mahdollisuus, että korkein oikeus päättäisi UTAHissa annetun luvan olleen pätemätön ja mitätöisi nyt solmitut homoavioliitot. Tällaista mahdollisuutta pidetään vähäisenä.

Korkeimman oikeuden Scotusblogissa arvioidaan, että jos korkein oikeus ei olisi tehnyt tämän päivän keskeytyspäätöstä, se olisi tulkittu 33 osavaltiossa niin, että korkein oikeus tukee samasukupuolisten avioliitto-oikeutta.

Homojärjestöt ovat ilmaisseet pettymyksensä korkeimman oikeuden päätökseen. Ne pitävät sitä kuitenkin väliaikaisena ja arvelevat valitusten käsittelyn jälkeen oikeuden hyväksyvän Utahiin homoavioliitot. Aikataulu kästittelylle on seuraava: Utahin hallinnon pitää antaa lausuntonsa 27. tammikuuta mennessä. Kolmella homoparilla, jotka ovat vaatineet avioliittojen hyväksyntää, on aikaa antaa vastineensa helmikuun 18. päivään mennessä. Utahin hallinnolla on aikaa vastata 25.2.2013 mennessä.

Hieman alle tuhat samaa sukupuolta olevaa paria on hakenut avioliittolupaa ja vihitty avioliittoon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Korkeimman oikeuden päätöksellä viime vuonna liittovaltio on velvollinen myöntämään homoavioliiton solmineille pareille samat oikeudet kuin heteropareillakin, silloin kun näiden osavaltio hyväksyy nuo avioliitot.

Edege Bostonin uutisessa todetaan lakoonisesti Utahin olleen 18. homoavioliitot myöntänyt osavaltio 17 päivän ajan.

Washington Bladen uutinen korkeimman oikeuden keskeytyspäätöksestä
Salt Lake Tribunen laaja uutinen korkeimman oikeuden päätöksestä
Korkeimman oikeuden blogikirjoitus keskeytyspäätöksestä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!