Femen-aktivisti keskeytti jumalanpalveluksen Kölnin tuomiokirkossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 14

Kardinaali Joachim Meisnerin piti viettää 80-vuotispäiväänsä jumalanpalveluksessa Kölnin tuomiokirkossa , mutta paljasrintainen femen-aktivisti keskeytti juhlan. 20-vuotiaan aktivistin yläruumiiseen oli piirretty tussilla sanat: ”I am God”. Hän oli istunut etupenkissä nahkatakissa ja huivi päässä ennen välikohtausta.

Turvamiehet ottivat naisen kiinni ja hän joutui poliisilaitokselle. Femen Internationalin mukaan tarkoituksena oli protestoida katolisen kirkon valtamonopolia vastaan. Expressen-lehti kertoi, että nainen protestoi myös kardinaali Meisnerin seksististä ja patriarkaalista asennetta vastaan.

Meisner tunnetaan myös homopiireissä. Hän on kiihkeä katolisen moraalin vartija, ja hän torjuu homojen avioliitot ja adoptio-oikeuden. Hän on myös tiukka raskaudenkeskeytysten vastustaja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kardinaalille tapaus oli kiusallinen. Hän on tänä jouluna jäämässä eläkkeelle. Köln on Saksan homoelämän kakkoskaupunki. Joinakin vuosina Kölnin pride-paraatit (CSD) ovat olleet suurempia kuin Berliinin paraatit.

Femen-aktivistit ovat järjestäneet yläosattomia tempauksia mm. Puolassa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Venäjällä. Feme-aktivismi taitaa olla lähtöisin Ranskasta (korjaus: liike on lähtöisin Ukrainasta).

14 kommenttia

Venäjällä ortodoksikirkossa mieltään osoittaneen Pussy Riot -ryhmän (miksei kukaan ole muuten suomentanut ryhmän nimeä???) joutuivat pitkähköksi aikaa vankilaan ja armahdettiin nyt. Saksassa on luultavasti säännöksiä kirkkorauhasta tms. Siellä tuo aktivisti tuskin joutuu vankilaan, mutta sakkoja rapsahtaa.

Mietin joskus aiemmin tilannetta, joita oli muutamia. Homovastainen pappi uhosi homoja vastaan saarnastuolista. Niihin saarnoihin reagoitiin vasta jälkeenpäin mm. lehdistössä. Ajattelin tilannetta, että jos joku tuollaisessa tilanteessa haastaisi heti suoraan papin puheet. Mitä siitä seuraisi? Juttelin aiheesta erään tuntemani papin kanssa. Hän totesi sellaisen käytöksen olevan uskonrauhan rikkominen, josta on määräykset Suomen rikoslaissa. Tarkistin asian. Siellä RL 17 luku 10§ sanotaan seuraavasti:

Uskonrauhan rikkominen

Joka

1) julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai

2) meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta,

on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

---

Mietin mikä sitten ei rikkoisi lakia, mutta olisi selvä osoitus homovastaisen papin puhetta vastaan. Se voisi olla esimerkiksi näkyvä poistuminen papin saarnan aikana esimerkiksi kirkon keskikäytävää pitkin.

Todellisuudessa paljoakaan merkitystä sillä ei enää olisi, kun usein lähes tyhjän kirkkosalin takapenkissä istuu vain muutama mummo saarnaa kuuntelemassa.

***

Luterilaisen kirkon änkyräpapit ovat muuten ilmeisesti pistäneet suuta soukemmalle homokysymyksessä, koska julkisuudessa heidän saarnatuolisanomisiaan ei ole viime aikoina reposteltu. Kyllähän jokainen voi hyvin ennakoida, että homokysymyksellä sivaltaminen saarnastuolista ei ole kovin viisasta nykyisessä ilmapiirissä tässä maassa. Jokaista tuollaista älähdystä seuraa kirkollisverojen väheneminen. Pappi sahaa silloin omaa oksaansa. Jotain itsesuojeluvaistoa luulisi heilläkin olevan.

Tunnen varsin monta luterilaisen kirkon pappia. He kaikki ovat liberaalin suhtautumisen kannalla homokysymykseen nähden. Homoparin kirkkohäät tuntuvat olevan ainakin tällä hetkellä aika kaukainen asia noissa keskusteluissamme.

Kommenttia muokattu: 26.12.2013 klo 21:45
  • 2 / 14
  • puppeliassi
  • 26.12.2013, 20.46
Jumalanpilkkalaki on keskiaikaista hömppää mistä pitää päästä eroon 2000 luvulla.

Itse pilkkaan suurinta osaa maapallon kansojen uskomia jumalia pelkästään hengittämällä, mutta zeus ei ole vielä heittänyt salamaa päälle, enkä usko että jos menisin kirkkoon ja haistattaisin pitkät homofobeille että mitään kummalista tapahtuisi jollei lasketa fasistien sekoamista.

Pitäisi varmaan mennä jonnekin ääriuskovien kokoukseen ja sanoa että homofobia on väärin ja heidän uskontonsa on hömppää. Sopisi hyvin aspergerille mieltä osoittaa rauhanomaisesti. Tulisi suomessakin keskustelua jumalanpilkkalain poistosta.