Utahin konservatiivinen hallinto kärsi jälleen tappion homoavioliittoasiassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Utahin hallinnon lakimiehet valittivat nopeasti ylempään oikeusasteeseen (10th Circuit Court*) Denverissä. Oikeusistuimesta tuli tiistaina vastaus, ettei avioliittolupien pikakeskeytystä hyväksytä. Lupien myöntäminen siis jatkuu.

Vetoomustuomioistuin (10th Circuit Court) antoi nopeasti vastauksen, ettei se hyväksy osavaltion pyyntöä keskeyttää avioliittolupien myöntäminen. Utahin hallinnolla alkavat mahdollisuudet keskeytykseen olla nyt vähissä. He ovat ilmoittaneet vievänsä asian Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätettäväksi pikakeskeytyksen saamiseksi kiistanalaisessa avioliitto-oikeudessa samaa sukupuolta oleville pareille. Oikeusoppineet arvioivat vetoomustuomioistuimen päätöksen enteilevän sitä, ettei tuomioistuimessa odoteta Utahin vaatimuksen homoavioliittojen kieltämiseksi menestyvän oikeuskäsittelyssä.

Utah on Yhdysvaltojen yksi kaikkein konservatiivisimmista osavaltioista. Viime perjantaista osavaltion tuomarin tekemää päätöstä on seurannut monimutkainen tapahtumasarja. Avioliittoluvan hakijoita on saapunut rekisteritoimistoihin suorastaan tulvimalla. Osa toimistoista teki tulkinnan, että asioiden ollessa vielä nk. vaiheessa, mitään avioliittolupia ei myönnetä. Ne pitivät siksi ovet suljettuina myös maanantaina kaikilta avioliittolupaa haluavilta, siis myös heteroilta.

Oikeusoppineet ovat sitä mieltä, että homoavioliitot salliva laki on Utahissa voimassa siihen saakka kunnes toisin päätetään. Jos virkailija kieltäytyy antamasta avioliittotodistuksia, hän rikkoo voimassa olevaa lakia. Se merkitsee Yhdysvalloissa tavallisesti oikeuskanteita.

Osavaltion tuomarin päätös on ollut kuin tulvaluukun avaaminen. Päätös yllätti osavaltion konservatiivisen hallinnon ja on sille äärimmäisen nöyryyttävä tapahtuma.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mormonimyönteinen lehti Deseret News (ei Desert News) kertoi yllättävän neutraalisti maanantaille 23.12.2013 päivätyssä ja tänään muutamia tunteja sitten päivitetyssä uutisessaan, että perjantaista maanantaihin yhteensä 700 avioliittotodistusta oli myönnetty. Lehti kertoo 1 500 ihmisen juhlineen Salt Lake City:n hallintorakennuksen edustalla tuomarin tekemää päätöstä homoavioliitot kieltäneen lain perustuslain vastaisuudesta.

*) Liittovaltion korkeimman oikeuden alapuolella on kolmetoista vetoomustuomiostuinta (United States courts of appeals). Kukin niistä käsittelee sille määrättyjen osavaltioiden oikeusasioita. 10th Circuit Court Denverissä käsittele kuuden osavaltion asioita. Yksi niistä on Utah. Yli 10 000 oikeustapauksesta korkein oikeus ottaa vuosittain käsiteltäväksi vain vajaat 100 tapausta. Suurimmalle osalle oikeustapauksia vetoomustuomioistuin on viimeinen mahdollinen oikeusaste. (Lähde: Wikipedia)

NYT: Vetoomustuomioistuin kieltäytyy keskeyttämästä samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen myöntöä
Deseret News uutisoi homoavioliitoista Utahissa

1 kommenttia

Onhan se jymyuutinen, että juuri Utahissa, joka on mormonien pyhin paikka, homoparit viettävät häitään ihan virallisesti vihittyinä. Oikeaa adjektiivia ei nyt löydy, mutta sanotaan vaikka, että joulun herkullisin uutinen.

Jutussa mainittu Utahin toiseksi suurin lehti Deseret News kuuluu holding-yhtiölle, jonka omistaa kokonaisuudessaan mormonikirkko. Sitä voidaan käsittääkseni pitää mormonien pää-äänenkannattajana. Deseret Newsin toimittajakunta ilmeisesti tajusi mokanneensa ja siksi tyyli muuttui asiallisemmaksi.

Deseret Newsin pääkirjoituksessahan syytettiin tuomari Richard Shelbyä, että tämä olisi muka tyrannimaisesti määrännyt vastoin heidän kirkkonsa avioliittokäsitystä eli määrännyt, millainen avioliiton tulee olla. No ei. Liittovaltion tuomarin tehtäviin kuuluu varmistaa, että osavaltioiden lait noudattavat Yhdysvaltain perustuslakia. Nyt kun Utahin lainsäädäntö, tässä tapauksessa avioliittolaki, ei vastannut, se piti mitätöidä. Näin toimitaan, olipa kyseessä mikä laki tahansa, joka on vastoin perustuslakia. Liittovaltion tuomari ei ota kantaa siihen, mitä mikäkin uskonlahko mistäkin asiasta kuvittelee, vaan valvoo ja varmistaa, että osavaltioiden lait ovat perustuslaillisia. Näin tämän ymmärsin.
---
Utahin päätöksillä on vaikutusta myös New Mexicossa. Siellähän osavaltion edustajainhuoneen homovastaiset yrittävät heti uudenvuoden jälkeen saada homoavioliittokieltoa perustuslakiin. Jos Utahia koskevat päätökset jäävät voimaan, New Mexicon homovastaisten on turha kerätä nimiä kansanäänestykseen.
---
Nevadan osavaltion homoavioliittokielto on tällä hetkellä liittovaltion yhdeksännen piirin tuomioistuimen käsittelyssä. Sen pääpaikka on San Francisco (kuulostaa lupaavalta) ja päätöstä odotetaan lähipäivinä.