Utahin konservatiivinen hallinto kärsi jälleen tappion homoavioliittoasiassa (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • Havainnoija
  • 25.12.2013 23:25
Onhan se jymyuutinen, että juuri Utahissa, joka on mormonien pyhin paikka, homoparit viettävät häitään ihan virallisesti vihittyinä. Oikeaa adjektiivia ei nyt löydy, mutta sanotaan vaikka, että joulun herkullisin uutinen.

Jutussa mainittu Utahin toiseksi suurin lehti Deseret News kuuluu holding-yhtiölle, jonka omistaa kokonaisuudessaan mormonikirkko. Sitä voidaan käsittääkseni pitää mormonien pää-äänenkannattajana. Deseret Newsin toimittajakunta ilmeisesti tajusi mokanneensa ja siksi tyyli muuttui asiallisemmaksi.

Deseret Newsin pääkirjoituksessahan syytettiin tuomari Richard Shelbyä, että tämä olisi muka tyrannimaisesti määrännyt vastoin heidän kirkkonsa avioliittokäsitystä eli määrännyt, millainen avioliiton tulee olla. No ei. Liittovaltion tuomarin tehtäviin kuuluu varmistaa, että osavaltioiden lait noudattavat Yhdysvaltain perustuslakia. Nyt kun Utahin lainsäädäntö, tässä tapauksessa avioliittolaki, ei vastannut, se piti mitätöidä. Näin toimitaan, olipa kyseessä mikä laki tahansa, joka on vastoin perustuslakia. Liittovaltion tuomari ei ota kantaa siihen, mitä mikäkin uskonlahko mistäkin asiasta kuvittelee, vaan valvoo ja varmistaa, että osavaltioiden lait ovat perustuslaillisia. Näin tämän ymmärsin.
---
Utahin päätöksillä on vaikutusta myös New Mexicossa. Siellähän osavaltion edustajainhuoneen homovastaiset yrittävät heti uudenvuoden jälkeen saada homoavioliittokieltoa perustuslakiin. Jos Utahia koskevat päätökset jäävät voimaan, New Mexicon homovastaisten on turha kerätä nimiä kansanäänestykseen.
---
Nevadan osavaltion homoavioliittokielto on tällä hetkellä liittovaltion yhdeksännen piirin tuomioistuimen käsittelyssä. Sen pääpaikka on San Francisco (kuulostaa lupaavalta) ja päätöstä odotetaan lähipäivinä.