Saksan äärioikeiston johtajan äkillinen vetäytyminen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Saksassa on viikonlopun aikana seurattu, miten käy äärioikeistolaisen NPD-puolueen johtajalle Holger Apfelille. Torstaina hän yllättäen vetäytyi puolueen johdosta. Loppuunpalaminen vai muut henkilökohtaisemmat syyt? Holger Apfel on ollut NPD-puolueen johtaja vuodesta 2011. Puolueeseen hän liittyi jo vuonna 1998.


Keskiviikkona Apfel oli käymässä Saksan perustuslakituomioistuimessa. jossa suullisessa käsittelyssä oli eurovaaleihin liittyvä asia. Apfelin nähneet kertoivat, että hän oli tyyni eikä mitenkään tyrmätyn näköinen. Syrjäänvetäytymisestä ei ollut puhettakaan.

Torstaina Holger Apfel (42v) yllättäen ilmoitti vetäytyvänsä syrjään puolueen puheenjohtajan paikalta. Tieto tuli NPD:n nettisivun kautta. ”Sairastuminen” oli nimeltään ”vaikea burn-out”. Spiegel-lehden mukaan puoluehallitus oli ”shokissa”. Samaan aikaan puolueessa liikkui huhuja, joissa terveyssyitä pidettiin tekosyinä ja jotain muuta oli eron takana. Tosin puolueen sisällä on jo kuukausien ajan kritisoitu puheenjohtaja Apfelia. On ollut riitaa mm. tulevista eurovaaleista, ja puhuttiin kiusaamisesta ja juonitteluista. Vaalitulokset ovat olleet surkeita ja puolue kärsii jäsen- ja rahapulasta. Samaan aikaan muut puolueet ovat vaatineet Karlsruhen perustuslakituomioistuinta lopettamaan koko äärioikeistolaisen puolueen, koska monia sen toimihenkilöistä on tuomittu erilaisista rikoksista.

Perjantaina Spiegel kertoo, että NPD-puolue on ajautunut kaaokseen. Puolueen sisällä on alkanut likapyykin pesu. Kerrotaan, että Holger Apfel on puolueen sisältä päin pakotettu eroamaan. Alkoi myös henkilökohtainen panettelu ja mustamaalaus. Jo jonkin aikaa puolueen sisällä on ollut liikkeellä huhuja Apfelin yksityiselämästä. Perhe on kuulemma ollut kriisissä jo vuoden ajan. On vaimo ja lapsia. Tutkiva antifasistinen blogi "Bremer Schattenbericht" paljastaa yhden oletuksen Apfelin äkilliselle epäsuosiolle. Puolueen 20-vuotias vapaaehtoinen työntekijä on kertonut, että Apfel ahdisteli häntä ennen syyskuun parlamenttivaaleja. Vastaavanlaisia huhuja on liikkunut aikaisemminkin puolueen sisällä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sunnuntaina on päästy jo niin pitkälle, että puolueen johto uhkaa Apfelia erottamisella. Puoluejohdon mukaan”terveyssyyt” ovat vain osa totuutta. Apfelille esitettiin pitkä lista kysymyksiä ja niihin haluttiin vastaukset kahden viikon kuluessa. Puolue pelkää imagonsa turmeltumista. Edessä ovat mm. eurovaalit ja Saksin osavaltion maapäivävaalit (puolueen pääkannatusalue).

Maanantaina Apfel ei ollut tavoitettavissa. Jos Holger Apfel ei pysty kumoamaan väitteitä nuoren miehen ahdistelemisesta, hänet ilmeisesti erotetaan puolueesta. Nuoren miehen kertomusta pidetään luotettavana. NPD-puolueelle on pelkkä epäilys johtajan homoudesta järisyttävä. Puolue markkinoi puhdasta elämäntapaa ja torjuu jyrkästi homoseksuaalisuuden.

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • puppeliassi
  • 24.12.2013, 0.06
Kaappihomo joka vihaa ulospäin muita homoja mutta oikeasti pelkää miksi on syntynyt.
Vaikka Apfelin seksuaalinen identiteetti on vielä vain arvailujen varassa, toi tämä uutinen mieleeni erään toisen uutisen vuosien takaa. Saksassa uusnatsijärjestön aktiivinen johtaja sairastui ja vetäytyi. Hän kuoli jonkin ajan kuluttua AIDSin seurauksena. Samalla paljastui, että hän oli kaapissa ollut homomies. Asia tuli ankaran homovastaiselle järjestölle tyrmistyttävänä tietona.