Yhdysvalloissa tasa-arvoinen avioliittolaki etenee. Nyt vuorossa Utah ja New Mexico

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Kaksi uutta osavaltiota sai tasa-arvoisen avioliittolain. Nuo osavaltiot ovat Utah ja New Mexico

New Mexicon osavaltion korkein oikeus päätti yksimielisesti torstaina 19.12.2013 sallia samaa sukupuolta olevien parien avioitua tuossa osavaltiossa. Päätös astuu voimaan heti. New Mexico on nyt 17. osavaltio Washington DC:n lisäksi, jotka hyväksyvät homoavioliitot. New York Timesin uutisen mukaan 33 osavaltiota sallivat avioliitot vain vastakkaista sukupuolta oleville pareille.

Oikeuden päätöstä perusteltiin osavaltion perustuslain määräyksellä, joka takaa kaikille yhtäläiset oikeudet, riippumatta sukupuolesta. Oikeus harkitsi päätöstä vastustajien homoavioliitot kieltävää kannanottoa vastaan. Sen mukaan homoavioliitot olisivat vaaraksi vastuulliselle suvunjatkamiselle ja lasten kasvatukselle.

***

Utahin liittovaltion tuomari päätti perjantaina 20.12.2013, että Utahin osavaltion homoavioliitot kieltävä laki on vastoin Yhdysvaltain perustuslakia, joka takaa samaa sukupuolta oleville henkilöille saman tasa-arvoisen suojan ja oikeusturvan kuin nyt on voimassa vastakkaista sukupuolta oleville pareille. Päätös antaa oikeuden homoavioliittoihin tuossa osavaltiossa. New Mexicon korkein oikeus vahvisti päätöksen sallia samaa sukupuolta oleville oikeus avioliittoon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Välittömästi tuomarin päätöksen tultua julki, sadat ihmiset lähtivät hakemaan viranomaisilta avioliittolupia.

Vain muutama tunti liittovaltion tuomarin päätöksestä, Utahin oikeusministeri lähetti vetoomuksen ylempään oikeusasteeseen homoavioliitto-oikeuden kumoamiseksi ja siis tuomarin päätöksen mitätöimiseksi.

Utahin kurvernööri Gary Herbert antoi tiedotteen, jossa hän totesi olevansa syvästi pettynyt liittovaltion "aktivistituomarin" päätöksestä, joka kävelee ylitse aikaisempien päätösten. Kuvernööri Herbert ilmoitti tekevänsä kaikkensa suojellakseen traditionaalista avioliittoa Utahin osavaltion alueella.

Oikeustaistelu on edessä, jolla yritetään kumota Amendment 3, joka on estänyt tähän saakka homoavioliitot. Jos tuossa oikeustaistelussa tulee häviö, jo somitut avioliitot voidaan mitätöidä. Näinhän tapahtui äskettäin Australiassa.

Utah, Salt Lake City on Mormonikirkon pääpaikka. Tuolla kirkolla on ollut sormensa pelissä monessa Yhdysvalloissa käydyssä taistelussa homoja vastaan. On paljastunut, että Mormonikirkko on käyttänyt mittavia summia kirkon varoja noihin aktiviteetteihin.

NYT: New Mexico on 17. osavaltio, joka sallii samaa sukupuolta olevien parien avioliitot
Salt Lake Tribune: Tuomari kumosi osavaltion lain, joka kielsi samaa sukupuolta olevien avioliitot

1 kommenttia

Utahin ensimmäinen vihitty miespari Seth Anderson ja Michael Ferguson:

https://twitter.com/jsethanderson/status/414156285559336960/photo/1

http://www.gaystarnews.com/article/jubilant-same-sex-couples-rush-start-getting-married-utah211213

52 kuvaa:

http://www.sltrib.com/csp/cms/sites/sltrib/pages/slidegallery.csp?cid=57291925

Utahin toiseksi suurin lehti Deseret News, joka on mormonikirkon omistuksessa, ei ollut yhtä innoissaan homohäistä kuin vapaamielinen Salt Lake Tribune.

---

New Mexicossa piirikuntien avioliittotoimistot alkoivat jakaa avioliittolupia samaa sukupuolta oleville pariskunnille elokuussa, sillä osavaltion avioliittolaissa ei puhuta miehestä ja naisesta vaan osapuolista. Nyt kun osavaltion korkein oikeus yksimielisesti äänin 5-0 laillisti homoavioliitot, yli 1000 pariskuntaa oli jo vihitty.

Kristilliset homovihajärjestöt yrittivät viimeiseen asti estää tasa-arvon toteutumisen esittämällä todisteena mm. avioliittohakemuslomakkeen, jossa lukee mies ja nainen. Osavaltion korkein oikeus ilmoitti, ettei lomakkeen tekstillä ole merkitystä, sillä itse avioliittolaki on sukupuolineutraali ja myös perustuslain mukaan kaikilla tulee olla samat oikeudet.
Tosiuskovaiset eivät anna periksi, vaan vaativat nyt osavaltion perustuslakiin homoavioliittokieltoa.

Juhlintaa suurimmassa kaupungissa Albuquerquessa:

http://www.abqjournal.com/323936/news/abq-news/high-court-samesex-marriage-legal-in-nm.html

Kuvia:

http://abqjournal.photoshelter.com/gallery/Gay-Marriage-in-New-Mexico/G0000H9Wu7gHcbKw/C0000SxmWCp0LGzQ/

Kommenttia muokattu: 21.12.2013 klo 15:04