The Advocate nosti paavin vuoden 2013 henkilöksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Advocate valitsi paavi Franciscuksen vuoden 2013 henkilöksi

Yhdysvalloissa ilmestyvä seksuaalivähemmistöjen lehti The Advocate on valinnut paavi Franciscuksen vuoden 2013 henkilöksi. Lehti perustelee valintaa sillä, että nykyinen paavi on asenteiltaan selvästi myönteisempi kuin edeltäjänsä.

Advocate toteaa, että katolinen kirkko ja paavi eivät ole nykymittareilla homomyönteisiä, mutta paavi Fransiscuksen kommentit ovat olleet rohkaisevia ja hänen asenteensa osoittaa jyrkkää muutosta edeltäjiinsä verrattuna.

- Eräs henkilö kysyi minulta provokatiivisella asenteella josko minä hyväksyn homoseksuaalisuuden. Vastasin hänelle toisella kysymyksellä: 'Kertokaa minulle: kun Jumala katsoo homoseksuaaliin ihmiseen, hyväksyykö Hän tämän ihmisen olemassaolon rakkaudella, vaiko hylkää ja tuomitsee?', on katolisen kirkon johtaja kuvannut suhtautumistaan homoseksuaalisuuteen.

Advocate nostaa esiin myös paavi Franciscuksen heinäkuussa 2013 antaman vastauksen toimittajien kysymykseen kirkossa työskentelevistä papeista. Tuolloin hän herätti huomiota kannanotollaan, jossa hän sanoi hyväksyvänsä homopapit katolisen kirkon työntekijöiksi.

- Jos joku on homo ja etsii Jumalaa ja hänellä on hyvä tahto, niin mikä minä olen sitä tuomitsemaan, paavin kerrotaan sanoneen palatessaan Brasiliasta takaisin Vatikaaniin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tuolloin paavi linjasi, ettei homoseksuaaleja pidä marginalisoida tai tuomita seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Hän katsoi, että homoseksuaalisuus ei ole synti sinänsä, vaikka homomoseksuaaliset teot hänen mukaansa ovat.

Joulukuun alkupuolella myös Time-lehti valitsi paavi Fransiscuksen vuoden henkilöksi. Time arvioi, että paavista on ensimmäisen yhdeksän kuukautensa aikana tullut uusi omantunnon ääni.

Nykyisen paavin avaukset ovat herättäneet katolisen kirkon sisällä kritiikkiä.

Franciscus, alkuperäiseltä nimeltään Jorge Mario Bergoglio syntyi Argentiinan Buenos Airesissa 17. joulukuuta 1936. Hän toimi Buenos Airesin arkkipiispana vuodesta 1998 lähtien. Vuonna 2001 hän sai kardinaalin arvon. Hänet valittiin paavi Benedictus XVI:n seuraajaksi maaliskuussa 2013. Vatikaanin virallisten luetteloiden mukaan Franciscus on 266. paavi.

Advocate: The Advocate´s Person of the Year: Pope Francis
Yle: Paavi valitiin homolehden vuoden henkilöksi
Onko paavi Franciscus muuttamassa Vatikaanin taantumuksellista linjaa?

1 kommenttia

Mielestäni Advocaten tekemä valinta on hyvä.

Annetaan vahvaa myönteistä signaalia hyvällä polulla olemisesta, vaikka päämäärä voi olla kaukanakin. Tälla tavoin voidaan rohkaista perinteisesti homo-ongelmaisina tunnettuja tahoja kohtaamaan asioita myönteisessä valossa.

Pitäisi muistaa itsekin, että myönteinen lähestyminen kantaa ja värittää yleistä ilmapiiriä myönteisemmäksi. Säästellään keppiä, mutta annetaan porkkanaa.