NYK: Katolinen kirkko yrittää estää lasten hyväksikäytön ottamisen esille oikeudessa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

New York Timesin tuoreessa uutisessa kerrotaan, että roomalaiskatolinen ja ortodoksijuutalainen kirkko New Yorkissa lobbaa parhaillaan voimakkaasti ettei, lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia otettaisi uudelleen esille.

Republikaanit, jotka olivat osavaltion senaatin enemmistössä, estivät pitkään satojen valitusten käsittelyn oikeudessa. Perusteena käytettiin aikarajoja. Sen mukaan kanne piti nostaa viiden vuoden kuluessa kun henkilö täytti 18 vuotta. Nykyinen New Yorkin senaatin demokraattinen enemmistö kannattaa laajalti lain väliaikaista voimassaolon keskeytystä.

Vastaava laki on tullut voimaan Delawaressa ja Kaliforniassa. Vuonna 2003 samoista syistä esitetyt vaatimukset maksoivat katoliselle kirkolle 800 miljoonasta jopa miljardiin dollariin vahingonkorvauksina ja hyvitysmaksuina.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Hetkinen... Jälleen on ymmärretty kaikki väärin! Kyse on lakiesityksestä, jolla siiviilikanteiden (seksuaalinenhyväksikäyttö) aikaraja poistetaan tämän vuoden ajaksi ja sen jälkeen kanne nostettava 10 vuoden kuluessa nykyisen 5 vuoden sijasta 18 vuoden täyttämisen jälkeen. Lisäksi ei ole olemassa "New Yorkin ortodoksijuutalaista kirkkoa".

Lakiesitys ei siis koske lapsen seksuaalistahyväksikäyttöä rikosoikeudellisesti, ainoastaan siiviilikanteita tapauksista. Se ei myöskään koske julkisia yhteisöjä eikä julkisenviranhaltijoita esim. opettajia (kanne nostettava 90 päivän kuluessa täytettyään 18 v.).

Lakia vastustavat mm. New York Civil Liberties Union ja puolustusasianajajienyhdistys.

JuhaniV:n jutussa tuttu perusasetelma: faktat ja fiktiot sekaisin, yleisteemana kauhea Amerikka ja katolinen kirkko.