Istanbulissa oikeudenkäynti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 12

Istanbulin kuvernöörin aloitteesta on hmojärjestö Lambda joutumassa ensi viikolla oikeuteen, koska se on ilmoittanut edustavansa homoja, lesboja ja transihmisiä. Mikään järjestö ei saa toimia lain tai moraalin vastaisesti. Jos Lambda todetaan syylliseksi, sitä odottaa lopettamienn ja johtohenkilöt saavat sakkorangaisuksia.

Vastaavanlainen oikeuskiista käytiin Ankarassa 2005, ja siinä yritettiin todistaa. että järjestö ”Kaos Gay and Lesbian Cultural Research and Solidarity Organization” (nimi englanninnettuna) on moraalitonta. Oikeus kuitenkin totesi, että Amerikan psykiatrijärjestö APA ei pidä homoseksuaalisuutta häiriönä ja gay ja lesbo –sanat ovat laajalti käytössä. Gay-järjestö voitti oikeudenkäynnin.

Homojen tilanne edelleen vaikea

Pelkkä sana ”homo” aiheuttaa poliisin puuttumisen asiaan. Alkuvuodesta on internet-kahviloissa estetty sellaisten intermet-sivujen avaaminen, joissa tämä sana esiintyy. Se merkitsee, että homojen ja lesbojen on vaikea löytää muita samanlaisia ihmisiä. Myöskään radio- ja tv-asemat eivät saa mainita gay- tai lesbo-sanoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Turkin lainsäädäntöä on ajanmukaistettu EU:n vaaatimusten mukaan, mutta maassa on niin paljon muita, isompia ongelmia, että LHBT-asiat eivät nouse esiin. On Armenian kysymys, kurdit, ynms, yms. Lakeja, joiden pitäisi suojata homoja ja lesboja, ei toteuteta käytännössä. Viranomaiset toimivat moraalin vartijoina, ja se on etusijalla.

Viimeksi kesäkuun 17. pnä poliisi teki ison ratsian Tekyon-gaybaariin Istanbulissa Taksimin alueella. Asiakkaat ajettiin ulos uhkaamalla kaasuaseilla ja pampuilla. Ne, jotka vastustelivat,saivat maistaa pampusta. Kaikki tapahtui yöllä klo 2.30. Baarin omistaja sanoo, että poliisi ei kerro ratsian syytä. Poliisi on raaka ja homofobinen. Kun väki oli ajettyu ulos, joukko jäi baarin edustalle. Poliisin hajaantumiskäskyyn vastattiin käsien taputtamisella. Poliisi teki rynnäkön keskelle juokkoa. Poliiseja oli paikalla paljon, kymmenittäin. Kadulla kävelijöitä pidätetiin, jos he näyttivät homoilta ja erityisesti transihmiset olivat silmätikkuina. Samalla kadulla on trans-baari.

12 kommenttia

Oikeudenkäynti pidetään ensi torstaina 19. heinäkuuta.

Turkki ei ole tehnyt vielä mitään suojellakseen homoja EU-vaatimusten mukaisesti. Syrjintäsuojaa ei ole. Hallitus veti lakiesityksen pois käsittelystä vuonna 2004. Siitä huolimatta homoaktivistit toivovat muutoksia EUn kautta.
Turkissa on sunnuntaina vaalit. Kaksi suurta puoluetta on varpaillaan. Kuka saa äänten enemmistön.

=============

Tällä kertaa riippumattomia ehdokkaita on enemmän kuin koskaan. On lakimiehiä, pop-laulajia, transvestiittejä, kaivostyöläisiä, kurdeja. Monilla on hyvä mahdollisuus päästä parlamenttiin. Mutta misssään ei kerrota, onko yhtään homoa ehdokkaana. Turkki koostuu monista erilaisista kansallisista ja muista ryhmistä. On erilaisia kieliä ja erilaisia uskontoja. Todellinen demokratia vaatisi, että he kaikki elävät keskenään sovinnossa. Edistystä on ollut. Istanbulin mustalaisalueella Sukulelessa käy ehdokkaita levittämässä lehtisiään ja kertomassa tavoitteistaan. He kuuluvat enimmäkseen keskiluokkaan: lääkäri, apteekkari, kuuluisa naiskirjailja, lesboinsinööri, parhaiden yliopistojen opiskelijoita, ympäristöaktivisteja. Ja heitä vastassa on mustalaiskapunginosan työttömät, katusoittajat ja tilapäistöiden tekijät.

Sukuleles on purkamisuhan alla. Siihen rakennetaan ehkä uutta hyödyttämään spekuloijia. Asukkaat eivät usko valtapuolueihin, mutta nämä yksittäiset puolueettomat herättävät enemmän luottamusta.

Turkista puuttuu vahva vasemmisto. Vuoden 2002 vaaleissa parlamenttiin päsi vain kaksi puoluetta: hallitseva isalmislais-konservatiivinen oikeudenmukaisuus- ja kehityspuolue (AKP) ja republikaaninen kansanpuolue (CHP). Vuoden 1980 vallankaappauksen jälkeen maahan tuli 10% vaalikynnys, ja se merkitsee, että pikku puolueet eivät parlamenttiin pääse. Suurilla puolueilla ei ole haluja muuttaa järjestelmää. Viime vaaleissa prlamentissao levat puolueet saivat vain 55% äänistä. Loput menivät hukkaan. Mutta ilman puoluetta oleville kandidaateille ei ole äänikynnystä.

Hallitusvaltaa pitävän AKP:n johtohahmot ulevat poliittisen islamin piiristä. He noudattavat neoliberaalia talouspolitiikkaa, jossa kaikki yksityistetään ja ammattiliitot ovat vihollisia.Puolue on tällä hetkellä vastuussa siitä, että Turkki noudattaa EU:n vaatimuksia, jos maa haluaa EU:n jäseneksi.

Oppositiopuolue CHP on vahvasti kansallinen. Polttoainetta saadaan PKK:n pommihyökkäyksistä ja taisteluissa kulleiden soitlaiden hautajaisista.
(Lähde: Jungle World)


Homojen edustus?

Kolme kuukautta sitten Ruotsin suurlähetystöllä oli Ankarassa tilaisuus, johon oli kutsuttu väkeä yhteiskunnan eri aloilta Turkista. Haluttiin monipuolisempaa kuvaa Turkista. Läsnä taisi olla myös Viktoria. Paikalle oli kutsuttu myös homojärjestön edustus. Nuoret ruotsalaisdiplomaatit kyselivät, onko parlamentissa yhtään ryhmää, joka puolustaisi homoja. ”Ei ole”, oli turkkilaisten homojen vastaus.

=============

Sopivasti juuri tänään Istanbulissa homojärjestö Lambda on oikeudessa. Onko järjestö moraalisääntöjen vastainen, kun se puolustaa homojen ja lesbojen oikeuksia.